Hans Jørund Remmen er leder i bydelsutvalget for Hessa, Skarbøvik og Aspøy.

Utvalget følger nøye med på diverse byggeplaner i bydelen, og akkurat nå er det to tomter som kan bli bebygd.

Buholmen invest AS har søkt om å få bygge 17 leiligheter i fem etasjer i Øwregata 10A, og Kirkegata 31B er også lagt ut for salg som «sentrumsnær boligtomt i attraktivt område».

Fortetting

– Jeg har ikke forutsetning for å gå spesielt inn på disse to enkeltsakene. Dette er tomter der de private eierne ønsker å bygge boliger. Men det er likevel ferske eksempler på at det fortettes på det som allerede er landets tettest befolka øy. Da må vi i bydelsutvalget være våkne, mener Hans Jørund Remmen.

I sitt innspill til kommune-planens arealdel la bydelsutvalget også spesielt stor vekt på bevaring av grønne områder på Aspøya.

Lager oversikt

– Vi har sendt en henvendelse til plan- og bygnings- avdelinga der vi ber om at det må lages en skikkelig oversikt over de grønne lungene som finnes i bydelen – både private og kommunale. Remmen sier at bydelsutvalget ser verdien i fortetting, men at det ikke er nok å bygge boliger.

– Folk må få trivelige bomiljøer også, sier Remmen.

Han mener at dette blir spesielt viktig når det skal bygges en helt ny bydel i Skutvika.

– Dette er et kjempe- spennende byutviklings- prosjekt som vil gi mange sjansen til å bo i sentrum. Men desto viktigere at det finnes grønne lunger.

Ålesund kommune har for øvrig fått 150.000 kroner fra Riksantikvaren til å lage en såkalt kulturhistorisk stedsanalyse for Aspøya.

Arbeidet med å gjøre om havneareal til boliger og bygging av Brosundtunnelen gjør at det blir nødvendig både med områdeplan og detaljplaner.

Da er det viktig å ha kontroll på hva som finnes av kulturminner, og hvordan disse skal forvaltes i framtida.

Arbeidet med analysen har så smått kommet i gang, og kommunen skal involvere bydelsutvalget, står det i et notat fra plan- og bygningsavdelinga til bystyret.

Historielaget reagerer

Allerede i sommer reagerte Aalesund Historielag på planene i Øwregata 10A.

Arkitekten til utbyggeren i Øwregata er ikke enig i den konklusjonen.

I sine kommentarer til innspillet skriver arkitekten at Øwregata 10 ifølge verne- og byformingsanalysen er en bygård.

Kjennetegn på en bygård er at den ikke er definert som anlagt i direkte tilknytning til en hage eller park, men derimot som at bygningene danner et tett kvartal.

Vernestatusen til Øwregata 10A er vurdert i forbindelse med utarbeidelse av reguleringsplan og kommuneplan.

Den har ikke fått vernestatus, men er avsatt til bolig i begge planene.