–  Samfunnsansvaret må ligge på kommunen. Byregionen burde få mer hjelp, ikke fylkeskommune, ikke aktørene i regionalstatsforvaltning,  sa Vinsand som opptakt til Samspillkonferansen 2017 på Campus Ålesund, som samler sentrale personer fra næringsliv, offentlig sektor, utdanning og forskning.

For øvrig første gang Vinsand var i en så bredt representert forsamling.

Konferansen er et samarbeid mellom Region Ålesund og NTNU. Målet er å styrke samarbeidet mellom kommuner, næringsliv og forskning- og utviklingsaktører for å bygge en fremtidsrettet og attraktiv Ålesundregion. En rekke foredragsholdere bidro med innlegg før rundt 130 deltakerne samla seg i gruppediskusjoner.

– Ingen skjønner noe

Vinsand sa at etableringen av Viken er som om Stortinget skulle ha sagt at Møre og Romsdal skulle slå seg sammen med Hedmark og Oppland; ingen skjønner noe.

– Haram har sagt noe sykt viktig. De sier vi må fornye ryggmargen; næringslivet. Samfunnsansvaret må ligge på kommunen. Her er noe av begrunnelsen som må videreføres i Ålesund kommune.

– Altfor store oppgaver

En må over på mer ansvarsbasert forvaltning, og ikke drive parallelladministrasjon. Faglig utarming av kommunene er en realitet. Det er altfor store oppgaver til altfor små kommuner, sa Vinsand og viste et norgeskart slik regionformen vil det skal bli med 11 fylkeskommuner.

Vinsand er ikke enig.  Jo mindre fylkeskommuner desto bedre, mener han.

–  Stortinget sier vi skal lage større strukturer. Det er veldig dristig å gjøre det. Tenk deg Viken med 52 kommuner helt opp til Hardangervidda. De har ikke tenkt på innbyggerne da de la ideen, sa han og mente Møre og Romsdal er det fylket som er mest truet.

– Ålesund en flerkjernet by

– Ved tanker om nye oppgaver kan man kløyve hele fylket. Så pass på! Ikke bruk tiden til å sitte stille og vente på nye oppgaver, sa han og viste en illustrasjon over kommunestrukturen i 2020 der nye Ålesund har 64.720 innbyggere.

– Ingen tvil om at Ålesund er en kraft i Norge. Dere kunne bli en flerkjernet by. Ikke bare henge fast med lovpålagt tjenesteproduksjon. Kommunene er hovedsaken. Møre og Romsdal kan bli et prøvefylke, mener Vinsand.

Dratt med av kvinnelig ordfører

– Vi må ikke tro at verden ser ut slik i framtida som den gjør i dag, sa Knut Flakk, konsernleder i Flakkgruppen og styreleder i The North West som nettopp skal stake ut kursen videre og gjør ord til handling. Skape en nasjonal arena for regionsutvikling.

– Det var først da det kom en kvinnelig ordfører i Ålesund at jeg fikk forespørsel om å være med og utvikle regionen, sa han og pekte på at Ålesund kommune alene er altfor liten til å skape tyngdepunktfeste. Derimot har de fem nye Ålesund kommune en fantastisk mulighet, poengterte Flakk og viste bilde der også kommunene Sula og Giske var tatt med.

– Vi må ha en felles visjon. Den har vi egentlig ikke hatt. En visjon om hva vi skal være sterk på i framtida. Den jobben må  vi ta tak i.

– Vi må få alle inn, få rett person på rett plass og synliggjøre resultatene. Det er lov å feile, det er da vi lærer. Vi må heie hverandre fram i stedetfor å kritisere hverandre. Det er da vi skaper suksess. Til sjuende og sist er det spørsmål om å bygge tillit. Jeg må ha tillit til dere i offentlig sektor og dere til oss i næringslivet, sa Flakk.

– Det smerter, men vil fortsette!

– Det Vinsand forsker på lever jeg med i praksis. Han snakker om trendbrudd i samfunnet. Perspektivmeldinga sier tydelig at nasjonalinntektene er på veg ned, vi blir eldre og vi opplever en økt proteksjonisme. Det må skje en omstilling i forhold til sysselsetting. Vi er nødt til å øke effektiviteten og jobbe på andre måter,  innledet Espen Remme, adm.dir. i Helse Møre og Romsdal.

– Skal vi ha privat ansvar eller økte skatter? Bærekraftmodellen vil ikke gi det samme i framtida om vi ikke omstiller. For å sitere helseminister Høie: vi vet det smerter, men det vil fortsette!

Ikke fylkeskommunen som styrer

Utfordringa er at når vi perverterer styringsmodellen i mange ulike former så har vi ikke kontroll med dette. Vi snakker om velferdsmodellen i samfunnet. Det er ikke lenger fylkeskommunen som styrer sjukehuset.

Når stortingsrepresentanter sier Remme må skjære igjennom, så må stortingsrepresentantene gå til departementet som skal gå til Helse Midt-Norge som skal gå til meg.

Kjøttkaker eller kreftmedisin

– Hva skal vi velge? Om kjøttkakene skal bli kokt på Hjelset eller i Ålesund, eller skal helseforetaket prioritere kreftmedisiner? Hver gang jeg åpner kjeften blir det bråk, sa Remme og var tydelig på vegen videre for helseforetaket i framtida: Kompetansearbeidere og tjenesteutvikling må skje på tvers i Møre og Romsdal.

–  Region Midt er min verden med vel 700.000 innbyggere. Situasjonen er krevende med med nytt sjukehus på Hjelset parallelt med bekymringsflom knyttet til sjukehusene i Ålesund og Volda.

Konstruksjonen heter Helse Møre og Romsdal. Når vi diskuterer regionalisering og statlige styringssystem, så må vi diskutere disse oppgavene. Hvis vi skal gå kanossagang hver gang vi flytter et komma, så sliter vi ut ledere, fagfolk og oss alle. Skal vi klare å utvikle et helsetilbud i Møre og Romsdal må vi ta og gi. Hvis vi fortsetter å krige går enda mer til St Olavs Hospital. Prøv av og til å heie på Møre og Romsdal, oppfordret Remme.

Samspillkonferansen 2017 samler folk fra alle sektorer på NMK i dag. Foto: Marius Simensen
Hver gang jeg åpner kjeften blir det bråk, sa adm.dir. Espen Remme i Helse Møre og Romsdal. Foto: Marius Simensen