Det melder Miljødirektoratet.

Mye perlemor

Flere av de undersøkte blåskjellene med mikroplast inneholdt store mengder perler.

Skjellene bruker perlemor for å rengjøre og gjøre skallet glatt på innsiden, og danner perler ved å kapsle inn irriterende partikler. Slik hindrer de at bløtvevet pådrar seg skader.

Å produsere perlemor og perler koster skjellet energi, og det må regnes som en biologisk effekt.

Det trengs å forskes mer for å forstå den direkte koblingen mellom mikroplast i blåskjell og deres produksjonen av perlemor, og hvilken biologisk betydning det kan ha.

Kan havne på middagsbordet

– Mikroplasten finnes trolig i hovedsak i fordøyelsessystemet hos dyr, men siden vi spiser hele dyret av blåskjell, kan mikroplast havne på norske middagsbord. Det alvorlige miljøproblemet forsøpling av hav prøver Norge å løse gjennom internasjonale, nasjonale og lokale tiltak, sier direktør Ellen Hambro for Miljødirektoratet.

Mikroplast i 77 prosent

På oppdrag fra Miljødirektoratet har Norsk institutt for vannforskning (NIVA) testet målemetoder for mikroplast i blåskjell og i havbunnen.

Det ble undersøkt for mikroplast i 252 blåskjell fra 13 prøvetakingsstasjoner langs norskekysten og 16 prøver av sedimentene på havbunnen ved 4 stasjoner. Resultatene viste at 193 av blåskjellene inneholdt plast. I gjennomsnitt inneholdt hvert skjell 1,84 partikler.