– Det blir rundt 1300 timer med trening i året, sier Martin Helseth som dermed er oppe i mengder lik en navnebror fra langrennssporten; Martin Johnsrud Sundby.

Variasjon er viktig for Helseth, som har unngått skader i sin periode som toppidrettsutøver så langt i karrieren.

– Jeg kommer ikke til å øke mengden treningstimer. Det gjelder bare å få enda mer kvalitet ut av hver økt, sier 23-åringen.

Les flere saker fra Ålesund her.

Elitelandslaget

Helseth ble tatt opp på elitelandslaget foran årets sesong. Han kom fra rekruttlandslaget. Før den tid var han på «Team Tufte». Dobbelt OL-vinner Olaf Tufte tok nemlig initiativ til for å få fram nye talenter som kunne komme opp og fram i norsk rosport for noen år siden. Nettopp Tufte har vært en stor inspirasjonskilde for Martin Helseth, Tufte som i en alder av 41 år fortsatt er aktiv.

– Olaf satt i dobbeltfireren da vi i år tok 5.-plassen under EM, bare 28/100 fra bronse, forteller Martin Helseth.

Prisvinner: Martin Helseth ble vinner av Sunnmørspostens Idrettspris for 2017.

Ålesundsgutten sikret seg Tuftes skalp under fjorårets NM i singlesculler da Helseth tok sitt første individuelle seniorgull under mesterskapet på Tunevannet i Sarpsborg.

Helseth kopierte bragden under årets norske mesterskap.

– Det var enda tøffere konkurranse på Årungen i år. Der vant jeg med åtte sekunder ned til Nils Jakob Hoff og Ask Tjøm på de andre medaljeplassene, forteller Martin.

– Mitt beste år

– 2017 har utvilsomt vært mitt beste år som aktiv. Foruten NM-gullet henger A-finalen under VM i Florida høyt. Der gjorde vi en veldig bra semifinale. Sjøl om det ble 6. plass i finalen var vi veldig fornøyde, sier Martin Helseth på vegne av dobbeltfireren der nevnte Hoff også satt. De to øvrige i båten var Oscar Helvig og Erik Solbakken.

– Jeg tok sølvmedalje først sammen med Helvig, året etter med Solbakken, kan Helseth fortelle om to medaljer han også setter stor pris på.

Nå ser unggutten framover.

– Målet på sikt er medalje under Tokyo-OL. I hvilken båttype det skjer er mindre viktig, jeg ønsker hele tiden å være med i båten som går raskest, sier norgesmesteren i singlesculler. Han var veldig nær å kvalifisere seg til fjorårets Rio-OL, men ble så vidt slått av Nils Jakob Hoff over to kvalifiseringsheat. Hoff kom videre til semifinalen i OL, men var langt unna plass i A-finalen.

Etter å ha vært en brukbar fotballspiller fram til andre året på ungdomsskolen, valgte Martin å satse for fullt på rosporten, der han tok sine første åretak i 11-årsalderen.

Aktiv familie

Han er ett av fem medlemmer i en meget aktiv rofamilie der mamma Beate (48) fortsatt ror. Blant annet deltok hun under NM i åtter senest i fjor. Søstrene Amanda (18) og Thea (21) følger i Martins kjølvann.

– Martin er grunnen til at jeg begynte med roing. Han er et forbilde for oss begge, sier Thea på vegne av seg sjøl og lillesøster Amanda. De to har allerede markert seg både nasjonalt og internasjonalt. Amanda er nordisk mester av året, mens Thea ble dronninga av senior-NM med fire gullmedaljer samt kapring av kongepokalen sammen med Jenny Marie Rørvik.

De to søstrene gjør som sin bror og nedlegger atskillige treningstimer i året. For denne trioen ser ut til å tåle store treningsmengder, som må til for å hevde seg innen rosporten.

– Jeg forsøker å trene variert. Blant annet sykler jeg fra Majorstuen til rostadion på Årungen om våren og sommeren. Det er en strekning på 32 kilometer – en veg. Det er en passende oppvarming. Og når jeg trener på Olympiatoppen ved Sognsvann sykler jeg alltid dit, det er bare sju km, forteller Martin Helseth.

I januar skal han på 2018s første treningssamling. Den skjer på Skeikampen der langrennsskia tas fram.

– Har du tid til andre interesser enn rosporten?

– Jeg driver med fridykking, som er en kjekk avkobling. Nylig fisket jeg en stor lyr som ga hele familien middag, sier Helseth og smiler.

– Hvor lenge ser du for deg karrieren som topproer?

– Så lenge jeg synes det er gøy og er motivert vil jeg holde på, sier vinneren av Sunnmørspostens idrettspris for 2017.

Juryens begrunnelse

Her kan du lese et utdrag av juryens begrunnelse: