I flere år har Møre og Romsdal Unge Høyre unngått å invitere tidligere Unge Høyre-leder, Kristian Tonning Riise.

– Etter jeg ble valgt som fylkesleder tidlig i 2015 har vi unngått å invitere Kristian på arrangementer her i fylket. I tillegg ba jeg før generalforsamlingen vår i januar 2016 om å få besøk av noen fra sentralstyret, men ikke Kristian. Det skyldtes Kristians oppførsel i sosiale sammenhenger, skriver Sunniva Bøstrand til Sunnmørsposten.

Hun var leder for fylkeslaget fra 2015 til 2017. At ungdomspartiet ga beskjed om at de ikke ønsket besøk av den avgåtte  Unge Høyre-lederen, er kjent fra tidligere.

Sunnmørsposten har spurt om dette ønsket ble begrunnet overfor ledelsen sentralt, og hva slags respons man eventuelt fikk. Bøstrand ønsker ikke å kommentere det, eller si noe mer om saken.

Unge Høyre sentralt har heller ikke besvart Sunnmørspostens spørsmål om dette.

Partiet fikk 11 meldinger

Søndag ble det kjent at Høyre siden 11. januar har mottatt 21 varsler om seksuell trakassering som gjelder tolv ulike personer. Sunnmørsposten er ikke kjent med om noen av disse nye varslene er relatert til Møre og Romsdal.

Under pressekonferansen med Høyre-leder Erna Solberg og generalsekretær John-Ragnar Aarset i moderpartiet kom det fram at partiet hele 11 ganger var gjort oppmerksom oppførselen til Tonning Riise.

Blant dem var beskjeden fra fylkeslaget i Møre og Romsdal i 2016, om at lederen var uønsket. Denne ble mottatt av daværende generalsekretær i Høyre, Erlend Bøe.

Samme vår skal ungdomslaget i Møre og Romsdal har vært blant dem som aktivt motarbeidet Tonning Riise sitt kandidatur, ifølge NRK.

(saken fortsettter under)

«Naturlig» å videreføre tiltaket

I starten av 2017 overtok Falk Daniel Øveraas fra Vestnes vervet som Unge Høyre-leder i Møre og Romsdal.

Øveraas sier til Sunnmørsposten at han har tillit til tidligere ledere, som satte inn tiltak mot Tonning Riise.

Øveraas gir uttrykk for at det for ham ikke var ønskelig å invitere Tonning Riise til generalforsamlingen som gikk av stabelen nå i helga.

– Vi har ikke hatt en diskusjon på det, men det hadde vært naturlig om tiltaket ble videreført, sier Øveraas.

Kjenner ikke konkrete episoder

Peder Gjerstad fra Rauma var leder i Møre og Romsdal Unge Høyre i årene 2014-15, før Sunniva Bøstrand overtok.

Gjerstad forteller til Sunnmørsposten at det – så langt han kjenner til fra den tiden – ikke skal ha vært konkrete episoder fra Møre og Romsdal som han vil karakterisere som varsler. Det skal heller ikke være hendelser her fra fylket som førte til at fylkeslaget senere så seg nødt til å unngå besøk fra lederen sin.

Kjente til «ubehagelige situasjoner»

Aftenposten har tidligere skrevet at fylkeslagene i Møre og Romsdal og Rogaland gjorde egne tiltak da Unge Høyre-lederen var på besøk. Avisen har senere presisert at «tiltaket» fra Møre og Romsdal sin side, dreide seg om at de ikke ønsket besøk.

Generalsekretær Maria Sanner i Unge Høyre bekreftet overfor Aftenposten at ledelsen sentralt var kjent med misnøye rundt lederen deres.

– Jeg kjenner til at det har vært fylker som har ment at det har vært ubehagelige situasjoner knyttet til for mye alkohol, pågående sjekking og relasjoner til yngre jenter i en ulik maktposisjon, og som har gjort tiltak, uttalte Sanner til avisen 11. januar.

Sunnmørsposten har ikke fått svar fra Kristian Tonning Riise sin advokat om saken.