– Ja, vi skal ta prøver denne uka, sier Bjørn Skulstad, fungerende virksomhetsleder for vann-, avløp- og renovasjon i Ålesund kommune.

Prøvene skal de ta selv, men arbeidet skjer i samarbeid med Norsk Vann, og NIVA skal koordinere arbeidet og gjøre analyser.

Flere vannverk

Ålesund er ett av flere større norske vannverk som denne våren gjennomfører undersøkelser av mikroplast i drikkevann.

Skulstad peker på at det allerede er funnet mikroplast i drikkevann i andre land.

– Mikroplast fra bildekk er mest tema i Brusdalen, hvor det passerer over 10.000 kjøretøy daglig, sier Skulstad. Vi vet ikke hvor stor trussel dette utgjør. Derfor vil en undersøke omfanget av mikroplast i drikkevannet, sier han.

Vil ha vekk E39

I løpet av mai skal det skrives en rapport om funnene i de undersøkte drikkevannskildene.

– Ordfører Eva Vinje Aurdal uttalte i NRK at dersom det blir funnet skadelig mikroplast i drikkevannet, vil hun kjempe for å få lagt E39 i Brusdalen i tunnel, koste hva det koste vil, for å sikre reint drikkevann. Hva tenker du om det?

– I «Hovedplan for vannforsyning», som allerede er politisk vedtatt, sier vi at det skal jobbes for at hele vegen, på lang sikt, legges utenfor nedslagsfeltet. Dette for å få bort den forurensningen trafikken medfører, også anna forurensing enn mikroplast, sier Skulstad.

Rensemetoder

– Er det mulig å bli kvitt mikroplast i drikkevannet?

– Det finnes rensemetoder vi tror kan ta det, men dette må det nok forskes mer på, sier Skulstad. Han ser også at dette muligens også kan få konsekvenser for valg av rensemetode når det nye behandlingsanlegget for alternativ vannforsyning skal bygges.