Virksomhet for vann-, avløp- og renovasjon (VAR) leverte et merforbruk på nesten 12,3 millioner kroner i 2017.

Dette skyldes i all hovedsak at Næringsdrift avfall ikke leverer inntekter som budsjettert, ifølge rådmannen.

Driften skulle gi kommunen inntekter, men har siste årene vært en kommunal utgiftspost. Derimot hadde en ved utgangen av året fått kontroll på den omfattende og mye omtalte overtidsbruken.

Millionavvik

I 2017 viser regnskapet et avvik på 20 mill. kr i inntektene på næringsdriften. Først i mars 2017, etter forsinkelser, kom metallsorteringsanlegget delvis i drift. Anlegget skulle gi kommunen millioner i inntekter ved salg av ulike metaller, også gull.

Driften har ikke klart å generere inntekter som forventet.

Det var budsjettert 90 mill. kr på ulike inntekter basert på VAR-virksomhetens egne beregninger.

– Det har ved flere anledninger blitt stilt spørsmål om grunnlagsdata for denne beregningen, uten at det har kunnet fremlegges av virksomheten, skriver rådmannen.

Tirsdag skal formannskapet behandle årsrapportene fra kommunale virksomheter. Samlet for alle virksomheter viser prognosen et mindreforbruk på 1,8 mill.kroner. Bingsa drar i motsatt retning.

– Ingen suksess

– Bingsa næring har aldri vært noen suksess. Det har vært ei katastrofe fra det ble etablert, sier Geir Stenseth (Frp). Det ble sagt at det skulle skaffe kommunen inntekter, men vi har bare bevilga penger, blitt servert unnskyldninger og fått forklaringer om at det ligger lagret avfall som skal gi inntekter.

Virksomheten har vært ute av kontroll. Jeg er derfor glad for vedtaket om at det skal opprettes eget AS og virksomheten blir et ansvarlig selskap. Det er allerede søkt etter daglig leder av selskapet, påpeker han.

Opprørt

Stenseth er likevel opprørt.

– Tross alt, allerede på forsommeren i fjor ble det klart at Bingsa næring skulle overvåkes nøye og få økonomisk oppfølging. Likevel ser vi nok en gang et så nedslående økonomisk resultat, sier han hoderystende.

Konjunktursituasjonen i 2017 bidro til at det ble levert 18. 000 tonn mindre næringsavfall til Bingsa enn i 2016, noe som bidro til underskuddet, sammen med at metallsorteringsanlegget først kom i moderat drift i mars, og full drift først i september/oktober.

Bedring

– Nok et år med stort merforbruk. Når vil dette snu?

– For 2018 fram til nå har vi behandlet 22. 000 tonn avfall mot 16. 000 tonn for samme periode i 2017. Slik sett ser det bedre ut. Så bør det her nevnes at driften på slagganlegget er vesentlig bedre enn i fjor, med en månedsproduksjon på mer enn 4000 tonn, sier Bjørn Skulstad, som er fungerende virksomhetsleder for vann-, avløp og renovasjon.

Aksjeselskap som redning

– Kompetansen innen administrasjon, økonomi og personalledelse må styrkes ved Næringsdrift avfall. Vi har som mål å få dette til gjennom prosessen med å etablere et eget aksjeselskap for driften, påpeker rådmannen i årsrapporten.

Geir Stenseth (Frp) er opprørt over at næringsdrift avfall i Bingsa fortsatt ikke leverer inntekter til kommunen. Tirsdag behandler formannskapet årsrapporten. Foto: Staale Wattø