I forbindelse med at budsjettkontrollen for Ålesund kommune var oppe i formannskapet, blei tilstanden for Bingsa Næring /Næringsdrift avfall i Ålesund kommune igjen tema for politikerne.

Prognosene viser at virksomheten også i 2018 ligger an til et merforbruk i stedet for de ønskede inntektene.

Driften av Bingsa fikk i fjor kraftig kritikk etter at det blei avdekka manglende økonomistyring, at selskaper jobbet for millioner uten anbud eller kontrakt og ulovlig høy overtid. Bystyret vedtok å omorganisere heile virksomheten til et kommunalt aksjeselskap.

Kommunen har også jobbet med å ansette en ny Bingsa-sjef.

SAMLESIDE: Alt om Bingsa-skandalen

Pwc skal analysere forretningsmodell

Bingsa avfallsplass På avfallsplassen på Bingsa er det to ulike selskaper som driver hver sine virksomheter: Bingsa Næring og miljøstasjonen til ÅRIM. Foto: Morten Hjertø

Kommunal Ronny Frekhaug orienterte formannskapet om status for arbeidet:

– Vi venter litt med den formelle stiftinga. Kommunen har leid inn Pwc for å gjøre en analyse, der de blant anna ser på forretningsmodell og hva vi taper og tjener penger på. De er i gang, sier Frekhaug.

Kommunen har også leid inn et eksternt rekrutteringsbyrå i rekrutteringsarbeidet for å få ny daglig leder.

– Det er ikke bare å sette ei annonse i avisa, her må det gjøres en jobb for å få rett person inn, sier Frekhaug, som til Sunnmørsposten understreker at begge selskapene er hyret inn etter en anbudsrunde.

Ligger an til nytt underskudd

Bingsa Næring blei stifta for å skaffe kommunen inntekter, men i år etter år har håpet om mynt i kassa i stedet endt med merforbruk hos virksomheten. I fjor viste regnskapet et avvik på 20 millioner kroner for Næringsdrift avfall.

Heller ikke i år ligger virksomheten an til å innfri budsjettkravet om et overskudd på 5,7 millioner: Prognosene viser et erfrbrud på 6,1 millioner kroner.

– Det blei stifta for å gi inntekter, men jeg kan knapt erindre et år det har gått i pluss. Jeg skulle visst å vite hvor mye vi har investert i Bingsa siden ÅRIM tok over den private delen, sa Stenseth under formannskapsmøtet.