Roy Austerslått og Elin Hansen snakker på vegne av blinde og svaksynte som mener at de nye Fjellstuetrappene ikke har tatt nok hensyn til dem.

Nylig ble det kjent at trappene får den kommunale byggeskikkprisen.

Lovfesta

– Lovverket er helt klinkende klart når det gjelder utforming av trapper i det offentlige rom, sier Austerslått.

Han leder Blindeforbundets tilgjengelighetsutvalg som blant annet skal passe på at både nybygg og rehabilitering skjer etter lover og forskrifter.

– Vi hevder at Fjellstuetrappene ikke er bygd etter disse forskriftene der det blant annet står at trapper i uteareal skal ha rekkverk på begges sider i hele trappeløpet og merkes med kontrastfelt som markerer trinnene.

– Kontrastfelter finnes ikke i Fjellstuetrappene som til alt overmål har blitt lyse og enda verre å gå i enn de gamle. Rekkverk mangler også flere steder, sier Austerslått og Hansen.

Diskriminerende

– Vi mener også at kommunen har brutt diskriminerings- og tilgjengelighetsloven her, sier Elin Hansen.

– Loven ska bidra til å bryte ned barrierer som samfunnet har skapt og hindre at nye skapes. For min del har de nye trappene ført til at jeg føler meg veldig utrygg og helst unngår og ferdes i dem.

Blindeforbundet ble tidlig oppmerksomme på at trappene ikke ble utforma slik de mener loven krever.

Antikvarisk

Virksomhetsleder for veg, anlegg og park, Oddvar Kongsvik, sier at trappene til Fjellstua var et meget spesielt rehabiliteringsprosjekt der man blant annet måtte ta kulturhistoriske hensyn.

Blindeforbundet er ikke fornøyd med utformingen av trappene ned fra Løvenvold kino. Kommunen forklarer det med at de måtte ta hensyn til krav fra fylkesantikvaren. Foto: Privat