Etter et besøk fra Arbeidstilsynet i mai får Ålesund fengsel flere pålegg om utbedringer for å sikre sikkerheten til de ansatte, skriver NRK Møre og Romsdal.

Ifølge rapporten opplever ansatte at det ikke alltid blir tatt seriøst når de blir utsatt for vold eller trusler. Under tilsynet fortalte ansatte også at hendelser ofte ble omtalt på vaktrommet, men ikke alltid rapportert eller mottatt på en god nok måte av fengselsførstebetjent.

– Det er trist. Vi må håndtere dette profesjonelt og støtte hverandre. Å spøke det vekk skal ikke skje, og det håper jeg vi ikke opplever igjen, sier fengselsførstebetjent og HMS-koordinator Atle Malmedal til NRK.

Avvik hos tre av fire

I perioden mars til juni 2016 har Arbeidstilsynet gjennomført totalt 56 tilsyn i kriminalomsorgen - 35 fengsler og 21 friomsorgskontor.

Tre av fire virksomheter fikk krav om å jobbe bedre med å forebygge at ansatte utsettes for vold og trusler. Ifølge Arbeidstilsynet øker risikoen for vold og trusler.

–  Situasjonen i fengslene har blitt mer risikofylt med mer rusmisbruk, psykisk sykdom og kultur- og språkforskjeller. Derfor er det stadig viktigere å forebygge at arbeidstakerne utsettes for vold og trusler, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet i en pressemelding.