Ved starten på Båtfestivalen onsdag gikk festivalsjef Geir Østensen ut i Sunnmørsposten og etterlyste økonomisk støtte, spesielt fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Ålesund kommune har støttet årets festival med 150.000 kroner, 100.000 mindre enn det festivalen søkte om.

– Fra fylket fikk vi ingenting. Vi har søkt mange ganger, men aldri fått støtte fra fylket, opplyste Østensen.

(Saken fortsetter under bildet)

I et stadig tøffere sponsormarked, etterlyser festivalsjefen økonomisk støtte fra både kommunen og fylket – til det arrangørene mener er en godt etablert folkefest i byen og et kulturarrangement som promoterer Ålesundsregionen.

– Det er nesten som om vi må be om å bli tatt på alvor. Vi må få et kulturstempel. For det vi driver med, det er kultur, sa  Østensen.

Kontorsjef ved kulturavdelinga hos fylkeskommunen, Hilde Hernes Hovland, kjenner ikke igjen festivalsjefens fremstilling av Båtfestivalens søknadshistorikk om støtte fra fylkeskommunen.

– Denne framstillinga stemmer ikke med realiteten, sier Hovland.

Rakk ikke fristen 1. april

–  Båtfestivalen sendte inn en søknad om tilskudd fra kulturavdelinga den 5. juli 2017. Vi fordeler tilskudd til frivillig virksomhet to ganger i året, den 1. april og 1. september. Siden det er så lenge til neste søknadsfrist, så sendte vi et foreløpig svar til Ålesund Båtfestival på epost den 10. juli. Der opplyste vi at deres søknad blir behandlet etter 1. september.

Fylket Kontorsjef ved kulturavdelinga hos fylkeskommunen, Hilde Hernes Hovland Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune

– De har dermed ennå ikke fått svar på sin søknad for 2017, forteller Hovland.

Båtfestivalen søkte om 250.000 kroner i tilskudd fra fylket til årets festival. Totalt er det en pott på én million kroner som i år skal fordeles til søkere fra hele Møre og Romsdal.

– Vi har mange søkere, og det er ingenting i vegen for at Båtfestivalen kan få støtte fra disse midlene.

– Men før vi kan behandle søknaden, må de i likhet med andre søkere sende inn budsjett for søknadsåret, godkjent regnskap for 2016 og eventuelt foreløpig regnskap for 2017. Dette lå ikke ved søknaden fra Ålesund Båtfestival, opplyser Hovland.

Hun sier at søknader til kulturavdelinga på over 100.000-200.000 kroner vanligvis også skal legges fram for politisk behandling.

Dette i fylkets kultur- og folkehelseutvalg, som hadde sitt siste møte før sommerferien den 7. juni.

Kvalifiserer til kulturstøtte

– Når det gjelder tidligere søknader fra Båtfestivalen til kulturavdelinga, så søkte de om 50.000 kroner i 2004. Denne fikk de avslag på, med den begrunnelsen at festivalen var ny og et lokalt tiltak i Ålesund. Fylkeskommunen har et regionalt perspektiv, og slike tiltak må omfatte et større område.

– Vi ser jo at festivalen senere har vokst og er etablert som et arrangement som omfavner folk fra flere kommuner. Båtfestivalen i dag har en så stor målgruppe, at den kvalifiserer til «regionalt nedslagsfelt». Men for å innvilge støtte må vi først få en søknad vi kan behandle, sier Hovland.

Fikk avslag på konsertstøtte

Siden avslaget i 2004 og fram til søknaden 5. juli i år, har kulturavdelinga kun registrert ytterligere én søknad fra Båtfestivalen.

– Det var i 2016, da vi den 12. april mottok en søknad om 150.000 kroner i konsertstøtte, som festivalen fikk avslag på.

– Dette er en liten pott på kun 300.000 kroner. Tilskudd skal gå til konsertvirksomhet der profesjonelle musikere og det frivillige musikklivet samarbeider om framføringene. Vi hadde ikke mulighet til å innvilge denne søknaden fra Båtfestivalen, sier Hovland.

Fylkeskommunen har mange ulike støtteordninger, men Hovland vet ikke hvorfor festivalen ifjor søkte om nettopp konsertstøtte. Søknadsfristen for sistnevnte tilskudd er løpende, men senest seks uker før gjennomføring av arrangementet.

– Det er mulig at Båtfestivalen kan ha oppdaget at de var for seint ute til fristen 1. april for støtte til frivillig virksomhet, og at de derfor heller søkte om konsertstøtte, sier Hovland.

Medspiller for kulturlivet

– Vi ønsker å støtte gode tiltak, som for eksempel Båtfestivalen – som vi ser har vokst seg til en flott festival med et stort nedslagsfelt. Men for å kunne innvilge søknader, må vi få anledning til å gjøre det.

– Det kan være mange grunner til at søknader blir sendt i siste liten, men søkerne forstår vanligvis at vi har rutiner vi må følge og at vi ikke kan innvilge søknader med én gang, sier hun.

Tar gjerne en dialog

Også når det gjelder festivalsjef Geir Østensens ønske om «en bedre dialog med fylket om kommende festivaler», står kulturavdelinga klar til å lytte til det Båtfestivalen har å si, forsikrer Hovland.

– En slik dialog imøteser vi mer enn gjerne, men det initiativet må komme fra Båtfestivalen eller gjerne Ålesund kommune.

– Bortsett fra en telefon jeg fikk fra noen i festivalen, enten i fjor eller i vår, så har jeg ikke hørt noe fra dem. Da mener jeg vi informerte om våre rutiner ved søknader om kulturtilskudd. Disse finnes også nøye beskrevet på hjemmesidene våre, sier hun.

– Hjertelig velkommen til å søke driftstilskudd

Når det gjelder driftstilskudd til store og tunge kulturinstitusjoner, gir fylket fast årlig støtte til Sunnnmøre museum og Kulturkvartalet i Ålesund, Operaen i Kristiansund, samt Teatret Vårt og Jazzfestivalen i Molde. Dette gjelder institusjoner der både stat, fylke og kommune er inne med støtte.

– Vi gir også treårige og ettårig driftsstøtte til kulturinstitusjoner, som Båtfestivalen er hjertelig velkommen til å søke på. Men en slik søknad har vi ikke fått, sier Hovland.

Festivalsjef tar sjølkritikk

Festivalsjef Geir Østensen sier at han tar sjølkritikk på at søknaden om kulturstøtte fra fylket ble sendt inn for seint i forhold til fristen den 1. april.

– I år var vi seint ute med det meste, og det tok litt tid å få av gårde søknaden. Og vi vet jo ennå ikke om hva som blir svaret, sier han. Regnskap skal også sendes, slik at søknaden kan behandles, sier han.

Østensen sier at festivalen tidligere år også har søkt støtte fra næringsavdelinga hos fylket, og ikke bare hos kultur.

– Vi ønsker ikke å være noen sytegruppe som skylder på alle andre. Vi er ikke så flinke på dette med søknader, men det er noe av det vi ønsker å bli mer profesjonelle på, sier han.

Østensen opplever at det over tid har blitt vært vanskelig for festivalen å bli tatt på alvor hos kommunen og fylket.

– Det er veldig positivt at kulturavdelinga vil ta imot innspill fra oss om vegen videre. Jeg tar meg gjerne en tur til Molde og snakker med dem, sier han.

Geir Østensen har ledet Ålesund Båtfestival i 15 år. – Vi er ikke så flinke på dette med søknader, men det er noe av det vi ønsker å bli mer profesjonelle på, sier han. Foto: Nils Harald Ånstad
Kontorsjef ved kulturavdelinga hos fylkeskommunen, Hilde Hernes Hovland Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune