Smp.no skrev sist uke om hvordan skolelever ble sortert ut da de skulle gå om bord i hurtigbåten fra Langevåg til Ålesund.

Istedenfor måtte elevene busses rundt fjorden, noe som medførte at flere kom for sent til undervisningen. Årsaken var at hurtigbåten «Fjordbuen» ikke hadde plass til alle passasjerene.

Ikke lov

Dag Hole som leder kollektivtransportseksjonen i Møre og Romsdal fylkeskommune, forteller at praksisen ikke er akseptabel.

– Det korte og enkle svaret er at rederiet ikke kan gjøre dette, sier Hole.

– Det forutsetter at det ikke skal bli gjenstående passasjerer, legger han til.

Følg smp.no på Facebook

Vil følge opp

Den omtalte avgangen gikk klokka 07.30 og var med andre ord en avgang der rederiet måtte regne med en trafikktopp.

– Smp.no er kjent med at det også tidligere er gjort tilsvarende utsortering av skoleelever. Vil dere ta kontakt med rederiet for å påpeke at den praksisen ikke kan fortsette?

– Ja, vi er i en prosess hvor vi skal følge opp saken med rederiet, noe vi gjør hele tida basert på ulike hendelser, sier Hole.

Seksjonslederen kan ikke i utgangspunktet si hva som kan bli konsekvensen for rederiet. Han peker imidlertid på at fylkeskommunen i utgangspunktet har et økonomisk ris bak speilet - om det ikke dreier seg om så alvorlig brudd på avtalen at den bør heves. Det er ikke tilfelle her.

– Slutter med sortering

Regionsjef for hurtigbåter i Norled, Bjørn Egil Søndenå, sier at Norled her har gjort en feil.

– Dette var feil måte å gjøre det på. Vi har gitt beskjed til mannskapet at det ikke skal praktiseres videre. Heretter vil båten gå når den er full, sier Søndenå til Smp.no.

Regionsjefen sier videre at tanken var god. Mannskapet tenkte arbeidsfolkene skulle begynne tidligere enn skoleelevene. Ved å samle skoleelevene mente de også at det var enklere å kjøre passasjerene direkte dit de skulle.

– Vi ser at det var en feil beslutning. Heretter vil båten går når den er full, og det blir ingen sortering. Ved behov kan båten gå ekstratur, sier Søndenå.

Han sier årsaken til redusert kapasitet var todelt: Samtidig som «Tideekspress» skulle på overhaling, fikk «Tyrving» tau i propellen.

Etter det smp.no kjenner til, var det første gang på lenge at kapasiteten på hurtigbåten var for liten.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no