Kontrollkommisjonen på Sunnmøre er svært bekymret over at mottaksseksjonen ved voksenpsykiatrisk avdeling ved Ålesund sjukehus over en lengre periode har hatt for lav bemanning.

- Kun en liten samtale

- En ung mann ble i forrige uke innlagt til tvungen observasjon. Han klaget på vedtaket og kontrollkommisjonen behandlet klagen i møte 4. november. På dette tidspunktet var det seks dager siden vedtaket om observasjon ble fattet. Legen som møtte i kontrollkommisjonen hadde, som eneste kjennskap til pasienten, rukket å ha en samtale på 15-20 minutter samme dag som klagemøtet fant sted, skriver kommisjonsleder og advokat Nils Grytten i en varsling til Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Etter 31. oktober var det ikke skrevet noe som helst av journalnotater på den unge mannen, og klagen ble tatt til følge.

- Bør kontrollere lovligheten

Sunnmørsposten har vært i kontakt med Grytten, men foreløpig vil han vise til varslingen som er sendt til Fylkesmannen.

- Vi som uavhengig kontrollinstans har reist et spørsmål om bemanningsproblematikken. Noen bør se på om det foregår i samsvar med loven. Det er tilsynsmyndighetene som skal konkludere, ikke vi, sier Grytten til smp.no.

Han vil derfor ikke kommentere alvorlighetsgraden i saken, men sier at det har vært et generelt problem å rekruttere psykiatere til avdelingen.

- Vi har kanskje ikke opplevd bemanningsproblematikk på mottaksseksjonen tidligere, men vi har oppfattet et generelt rekrutteringsproblem, sier Grytten.

Han mener at det var på sin plass å sende et varslingsbrev.

Ikke ført i det hele tatt

Under kontrollkommisjonens tilsyn ved avdelingen 4. november ble tvangsprotokollene for mottaksseksjonen gjennomgått.

- Vi fant ingen innføringer i disse, til tross for at det var lagt frem journalutskrift for flere skjermingsvedtak fra seksjonen. Mangler ved føringen av disse protokollene har som kjent vært et problem over tid, men det er første gang vi har konstatert at de ikke var ført overhode, uttaler Grytten i brevet.

Et generelt inntrykk for kommisjonen, etter samtaler med pasienter på seksjonen, er at det er lite kontakt med behandlere, og at den vesle kontakten de har fordeles på flere forskjellige uten at det blir kontinuitet i samtaler og behandlingsopplegg for øvrig.

- Vi har i samtaler de siste ukene med personell i avdelingen, på ulike nivåer, oppfattet at mange har samme bekymring som oss på personellsituasjonen på behandlersiden, hevder Grytten.

Frykter økt tvangsbruk

Kommisjonsformannen understreker likevel at de som er på jobb gjør så godt de kan, og at de strekker seg langt under en vanskelig og krevende arbeidssituasjon.

Ifølge Grytten er det likevel ikke til å komme utenom at beskjeden kontakt med pasientene, og at pasienten i liten grad blir fulgt av samme behandler, fører til lite kontinuitet i behandlingen og nødvendige observasjoner.

Kontrollkommisjonen frykter derfor at den lave bemanningssituasjonen fører til økt risiko for bruk av tvang, at pasienter underlagt tvungent vern ikke får god nok oppfølging og behandling, og fagmessige observasjonener som er formålet med et tvangsvedtak.

Det er varslet et nytt tilsyn og møte på psykiatriavdelingen den 18. november.