En mann i 40-årene bosatt i en av nabokommunene til Ålesund, slipper fengselsstraff etter å ha svindlet NAV. Årsaken: Politiet brukte fem år før saken kom opp for Sunnmøre tingrett.

Mannen er i tingretten dømt for å ha fått ubetalt drøyt 154.000 kroner mer enn han hadde krav på i løpet av en periode på sju måneder i 2007 og 2008.

I dommen heter det at et bedrageri i denne størrelsesorden vanligvis ville ført til en ubetinget fengselsstraff.

Retten påpeker imidlertid at tiden det har tatt å få saken opp for domstolen, er et klart brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Dommen ble derfor på 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år - en dom som også var i samsvar med påstanden fra aktor. Mannen slapp også å betale saksomkostninger.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Det blir påpekt i dommen at saken ble forsøkt avgjort ved en tilståelsesdom i 2010, etter at bedrageriet ble anmeldt året i forveien.

– Saken synes etter dette å ha ligget urørt hos politiet i cirka fire år, før det ble tatt ut tiltale den 30. september 2014, blir det påpekt i dommen.

Domfelte fikk utbetalt attføringsstønad mens han tok utdanning, men meldte ikke fra om at han hadde avbrutt utdanningen og fortsatte å motta utbetalingene. Han nektet straffskyld under rettssaken og forklarte at han fortsatt trodde han hadde krav på pengestøtte.

Illustrasjonsbilde Foto: Nils Harald Ånstad