Nå viser det seg at tjuvene på forhånd manipulerte sensorene ved inngangsdøra på kjøpesenteret, slik at de ikke skulle bli oppdaget.

Politioverbetjent Lars Eirik Steinsland som etterforsker innbruddet i Ålesund, bekrefter overfor smp.no at dette ble gjort allerede 13. august - nesten to dager før innbruddet.

– Når en i ettertid går igjennom loggen over data i alarmsystemet, ser man at det på det tidspunktet oppstår en feilmelding, sier han.

Etterforskeren vil ikke fortelle hvordan det er gjort konkret, men opplyser at sensoren på et vis er «maskert».

Følg smp.no på Facebook

Vil ikke svare

Smp.no har ikke fått brakt på det rene om dette er en feil som blir varslet, eller om det er noe man først kan oppdage i ettertid. Kjøpesenteret vil ikke bidra til å besvare spørsmålet.

– Jeg kan ikke svare på det. For det første fordi saken fortsatt er under etterforskning, og for det andre fordi vi ikke vil gå ut offentlig med hvordan sikkerhetsrutinene våre er, forteller senterleder Anne Mari Rødal Kleppe til Amfi Moa.

Gullsmedbutikken hadde ikke egen alarm eller kameraovervåking. Når tjuvene var inne i senteret, kunne de dermed uforstyrret jobbe med å ta seg inn i safen og forsyne seg av penger, diamanter og gull.

Etter det smp.no kjenner til, er det brukt pressluftverktøy i dette arbeidet, noe som må ha skapt betydelig med støy. Likevel er heller ikke dette oppdaget.

– Anbefaler egne alarmer

Kleppe opplyser at sikkerhetssystemet til kjøpesenteret består av overvåkningskameraer og sensorer på inngangene.

– Amfi Drift som står for drifta av bygget, har kun ansvar for fellesarealene utenfor butikkene og en «skallsikring» av bygget. Vi anbefaler butikkeierne å ha montert egne alarmer og kameraer - særlig om de kan være spesielt utsatt for innbrudd, påpeker KIeppe.

Kleppe påpeker også at senteret er brukt som et foregangseksempel for god sikkerhet, innad i Thon Gruppen.

Gullsmed Egil Kvamsås ønsker ikke å uttale seg til smp.no om saken.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Fengslet på nytt

Onsdag ble den ene mannen som politiet har pågrepet, fengslet for nye seks uker i Sunnmøre tingrett. Innen den tid regner politiet med at saken mot 31-åringen er ferdig etterforsket. Trolig vil saken bli ført for tingretten i løpet av januar.

Overvåkningsbilder viser tre menn som forlater kjøpesenteret natten for innbruddet, og politiet har etterlyst to andre navngitte menn for det grove tjuveriet.

I ettertid har politiet funnet deler av utbyttet, men dette var smykker med liten verdi. Mesteparten av utbyttet til en verdi av rundt 4,6 millioner kroner, er med andre ord fortsatt sporløst borte.

En mann er pågrepet for innbruddet og ble i Sunnmøre tingrett onsdag varetektsfengslet fram til 6. januar. Mannen nekter for å ha noe med selve innbruddet å gjøre. To andre navngitte menn er etterlyst i saken. Foto: Nils Harald Ånstad