Lørdag var det for første gang mulig å få en sniktitt på den gigantiske modelljernbanen som er i ferd med å formes i Devoldfabrikken.

Se video over

Hele 1.000 meter med togskinner er det nå i modellen, som en entusiastisk gjeng i modelljernbaneklubben Pensens venner har bygget opp på i underkant av et år. Modellen står i et eget lokale i Devoldfabrikken i Langevåg. Her er det god plass til utvidelse.

– For øyeblikket dekker anlegget 150–200 kvadratmeter, men vi har 800 kvadratmeter til disposisjon og har utbyggingsplanene klare, forteller Helge Havnes i klubben.

Flere byggetrinn

Det er bare deler av første byggetrinn som nå vises fram. Her kan man se deler av området der sponsor Egil Flakk vokste opp i Birkenes kommune på Sørlandet. Noe som ligner Ålesund kan man også se, selv om planene for Ålesund vil bli mye mer omfattende i byggetrinn tre. I byggetrinn to vil det modelleres et spektakulært toglandskap i Romsdalen, med blant annet Kylling bru.

– Når man bygger modelljernbane blir ting aldri helt geografisk korrekte. Forholdene må komprimeres og tilpasses. Derfor vil den ferdige modellen ha innslag av virkelige steder, uten å ligne på en prikk, forteller Havnes.

Han ser fram til at enda mer kommer på plass i modelljernbanen.

– Etter hvert vil vi få avanserte lyssystemer inn hit, slik at vi kan lage natt og dag i modellen. Alt vil bli datastyrt av tre datamaskiner med egne programmer.

Attraksjon

Målet er å kunne lage en permanent attraksjon etter hvert.

– Noen mener at det ferdige resultatet vil bli Nord-Europas største modelljernbane, men det tør jeg ikke påstå, for de lærde strides om hvilke modeller som er størst og om hvor Nord-Europa begynner, ler Havnes.

Han er likevel klar på at dette blir det virkelig store dimensjoner av. Det gledet Havnes at publikum viste interesse for modellen allerede på sniktitten lørdag.

– Modelljernbane handler om å skape magi, en illusjon. Her er det tekniske finesser vevd inn i kreativ fantasi. Nå ser jeg at barna henger på gjerdet og peker entusiastisk, akkurat slik vi hadde tenkt.

Flott

Noen av dem som hadde tatt turen lørdag, var Tore Kvamme med barna Astrid og Jonas.

– Dette var veldig imponerende, de som har laget dette må ha brukt utrolig med tid på det, mener Tore, mens Jonas legger til:

– Kult!

Modelljernbanen i Langevåg er også åpen for publikum søndag, samt de neste to helgene før jul.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no