Ifølge dommen fra Sunnmøre tingrett, har overgrepene skjedd over en periode på halvannnet år fra datteren var 12 år gammel.

Følg smp.no på Facebook

Mannen er dømt både for seksuell omgang med barn under 14 år, samt å ha forledet et barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende atferd under særdeles skjerpende omstendigheter. Han må også betale oppreisningserstatning på 180.000 kroner til datteren.

Erkjente overgrepene

Domfelte sa seg i all hovedsak skyldig i overgrepene under hovedforhandlingene, som ble holdt for lukkede dører. Retten fikk høre forklaringene fra sju vitner.

Ålesunderen er også dømt for å være i besittelse av minst 2000 bilder av barn i seksualiserte situasjoner med voksne, og for å ta tatt seksualiserte bilder av sin datter.

Den opprinnelige tiltalen inneholdt et langt større antall bilder og filmer, men aktor endret denne delen av tiltalen under rettssaken.

Betydelige problemer

Av dommen går det fram at datteren har fått betydelige psykiske problemer som følge av overgrepene, til tross for at hun i utgangspunktet har gode evner.

Beløpet i oppreisningserstatningen er blant annet satt på bakgrunn av at datteren ble plassert i en institusjon av barnevernet i et halvt år, noe hun opplevde som spesielt traumatisk.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Overgrepene ble stanset etter at datteren betrodde seg til en venninne, som fortalte dette videre til en lærer, og igjen varslet barnevernet.

Politiet brukte lang tid

Aktor la ned påstand om fengsel i fire år og seks måneder. Men tingretten påpeker at saken er blitt liggende lenge - hele 18 måneder - hos politiet, noe som har fått betydning for straffeutmålingen.

Tiltalen ble først tatt ut to år og tre måneder etter første dommeravhør var gjennomført.