22. mai i fjor ble Bypakken vedtatt i Ålesund bystyre.

– Nå har vi jobbet videre med planlegging og prosjektering, og vi jobber med å forberede en «bompengesak» for Stortinget. Saka skal først opp i Ålesund bystyre denne våren for endelig lokalpolitisk behandling. Det samme skjer i Molde og Kristiansund. Deretter skal disse opp i fylkestinget i juni, før den går til Stortinget. Vi håper på et stortingsvedtak i 2016, sier Ole Kristian Birkeland i Statens vegvesen.

Viktig

– Før sakene går til lokalpolitisk behandling er det viktig å få på plass statens bidrag på 30 prosent av bypakkene, understreker han.

– Når er da realistisk byggestart?

– Parallelt med stortingssaken jobber vi med prosjektering av veger og bruer og vi vil være klar for å gå i gang med de første prosjektene i løpet av et halvt år etter stortingsvedtaket. Og det er mer sannsynlig at vi starter opp i 2017 enn 2016, sier Birkeland.

Da starter arbeidet i Ålesund sentrum, med strekningene som inngår i Sørside-planen. Det blir flytting av kollektivterminal til Keiser Wilhelms gate, ny bru over Brosundet, og utbedringer av kollektivpunkt ved Høgskolen og sjukehuset. Deretter går en i gang med Breivika-Lerstad og videre til Nørvasundet.

– Oppstart på denne strekningen er avhengig av når vi får statlige midler. Målet er igangsetting i 2018, men forutsetninga er at staten bidrar med 30 prosent av kostnadene.

Fortere

– Estimert byggetid er tidligere sagt å være 4,5 år. Kan vi bikke 2023 før første bil kan kjøre nye Breivika-Lerstad?

– Nei, hvis jeg skal ha ansvaret for det, må det gå fortere. Vi må klare å bli ferdige i 2022. Men vi er da avhengig av at det statlige bidraget kommer i den perioden.

Bompenger

– Hvor eksakt plassering av bomstasjonene er nå utarbeidet?

– Vi jobber med det, og det skal presenteres for politikerne i Ålesund i mars-april sammen med den lokalpolitiske behandlingen av bompengesaken.

<strong>BOMPENGER:</strong> Nøyaktig plassering av bomstasjonene vil bli presentert for ålesundspolitikerne snart, ifølge Ole Kristian Birkeland i Statens vegvesen.