Frps Frank Sve ber Ålesund om å legge bypakken i ei skuff og heller satse på en regional løsning. Dette provoserer ordfører Bjørn Tømmerdal.

- Jeg har all mulig respekt for bygdepolitkeren Sve som har fått til både rasovervåking og tunneler i sin hjemkommune, men norske byers utfordringer har han helt tydelig ikke tatt inn over seg, sier Tømmerdal. Frank Sve må slutte å rote seg bort i ting han ikke har greie på!

Les også: Suser til byen om sju år

Enighet

Tømmerdal minner om at samtlige politiske partier i Ålesund, minus Frp, har gått inn for bypakken og de løsningene som ligger i den.

- Da er det forstemmende at Frank Sve nærmest harselerer med at bypakken vil legge opp til gode kollektivløsninger og bedre tilbud om gang- og sykkelveger. Dette er viktig både for oss og for andre norske byer, sier Tømmerdal. I Ålesund vil vi legge til rette for vekst og utvikling på andre måter enn å la privatbilismen øke.

Vil snakke med Erna

Tømmerdal er sjokkert over Sves forsøk på å torpedere bypakkene, og han er dypt bekymret hvis utspillet er i nærheten av det regjeringen mener.

- Hvis det viser seg at dette er tanker med forankring inn i samferdselsdepartementet, vil jeg be Erna Solberg om en avklaring, sier Tømmerdal.

- Det er vel bompengene som er det største problemet for Frp?

- Bompengene er et nødvendig onde for å få til de trafikkløsningene som trengs. Alternativet kunne jo være at staten la en større sum inn i bypakkene, mener ordfører Bjørn Tømmerdal.

Han synes heller ikke at en framtidig storkommune er et argument for å gravlegge bypakken. Det er ingen ting i vegen for at det kan komme en alternativ bypakke på et seinere tidspunkt som ikke bare omfatter Ålesund.

Bypakker er nødvendige

Høyres Helge Orten sitter  i Stortingets samferdselskomite, og han sier at det bare kan jobbes ufortødent videre med bypakker både i Kristiansund, Molde og Ålesund.

- Regjeringen har vært med på å gjennomføre bypakker både i Bodø og Harstad, og det har ikke kommet noen signaler om at det ikke skal jobber videre med bypakker.

Orten sier at man selvsagt skal ha grundige diskusjoner om innretningen av bypakkene, men han har ingen forståelse for at Sve vil legge dem i ei skuff.

Må ta grep

- Vi må løse trafikkutfordringene for byene, og det må skje raskt, understreker Orten, som minner om at trafikkproblemer ikke bare gjelder storbyene.

- Undersøkelser har vist at trafikkveksten er stor i alle de tre byene i Møre og Romsdal, og det er ikke tvil om at mye av veksten må over på kollektivtafikk, sier Helge Orten.

NHO: Uforståelig

- For oss er det helt uforståelig at Frank Sve kommer med dette nå, sier regiondirektør Torill Ytreberg i NHO i Møre og Romsdal.

Ytreberg minner om at næringslovet i regionen har vært helt tydelige på at trafikkproblemene i byene må løses.

- NHO har allerede spilt inn forslag til regjeringen om at det må komme bypakkepenger på neste budsjett, sier Ytreberg.

Hun synes også det er underlig at Sve kommer med dette utspillet når bypakkeprosessene har kommet så langt.

- Sve mener at trafikkproblemene ikke er så store som Ålesund vil ha det til?

- Kanskje det virker slik når man ser det fra Stranda, men faktum er at det er bedrifter som flytter fra Skarbøvika og ut fra byen på grunn av køproblemene. Slik kan vi ikke ha det lenger, og vi må bare bite i det sure eplet og betale bompenger slik de gjør andre steder i dette landet, slår Torill Ytreberg fast.

Fullstendig feil

Varaordfører i Sula og samferdselspolitiker i fylket, Trygve Holm, reagerer også på utspillet fra Frank Sve.

- Fylkestinget har vedtatt bypakkene fordi vi mener de er viktige for å løse problemene i byene, sier Holm. Blant annet må de mjuke trafikantene bli tatt vare på.

Holm mener at Sve og Frp ikke må blande sammen bypakkene med løsninger for riks- og fylkesvegene rundt Ålesund.

- Dette er noe helt annet som må tas i forbindelse med Nasjonal transportplan, sier Holm.