På sjukehuset skal han ha møte med ledelse og tillitsvalgte, før han besøker Akutt hjemmebehandlingsteam. Etterpå skal han delta på «Hopp for hjertet»-arrangement på Blindheim barneskole og møte personer med tidlig demens på Sunnmøre museum.

  • Smp.no følger statsråd-besøket utover dagen

Han besøker også Møre og Romsdal utviklingssenter som jobber med tilbudet innen hjemmetjenester, samt det medisinske senteret Medi3.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Ved 09.30-tida var statsråden på plass sammen med ledelsen i Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal, minus styreleder Stein Kinserdal, som ankommer seinere.

– Prosessen bør stanses

Høie foreberedte seg på å møte tillitsvalgte og verneombud for det lokale helseforetaket. Det var ventet diskusjon rundt spørsmålet om funksjonsfordelingen mellom de ulike sjukehusene.

Hovedtillitsvalgt for legene i Ålesund, Margaret Sævik Lode, hamret umiddelbart løs mot Høie. Høyre-statsråden gjorde seg lite populær i arbeidet med nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal.

Lode viste til prosessen i fylket, og hvordan hun opplevde at tilliten til arbeidet var revet bort i sluttspurten før jul i fjor. Legen mener planleggingen av det nye sjukehuset bør stanses.

– Vi mener at prosessen om felles sjukehus må stoppes for å skape ro, og at de fire sjukehusa må drive videre, fordi det er blitt umulig å ha tillit til at det er ryddige og legitime prosesser, sier Lode - som snakket på vegne av legene i Ålesund, Kristiansund og Volda.

Uro om ny plan

Høie legger fram en nasjonal plan for sjukehusene til høsten, og ministeren har luftet tanken om at bare de største sykehusene må ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap. Dette har skapt bekymring blant mange mindre sjukehus - en uro som Lode deler.

– Denne clüstermodelen og funksjonsfordelingen som er kastet fram på slutten, er ikke utredet, påpekte hun.

En annen bekymring lokalt, er hvordan man skal håndtere etterslepet på vedlikehold ved Ålesund sjukehus. Bygningene trenger opprustning for over én halv milliard kroner innen få år, men slike midler er ikke lagt inn i budsjettene.

Les også: Regnet siver inn i bygget

– Det er usikkerhet om hvor dette vil føre oss hen, og det er heller ikke bevilget penger til Ålesund sjukehus før i 2021. Det er helt uholdbart. Det virker som det er en manipulert prosess for å legge til rette for ett sjukehus i hele fylket, sier hun.

– Ny struktur inn bakdøra

Lode mener det nå er grunn til at arbeidet med den nasjonale planen også settes på vent.

– Det virker som om de vil innføre en ny sjukehusstruktur inn bakdøra, sier hun.

Lode håper hun får ny informasjon om statsrådens planer i løpet av tirsdagen.

– Det var dette vi frykta da Astrid Eidsvik gikk av. Nå har vi gjort grundige undersøkelser, og vi føler dette er blitt bekrefta, sier hun.

Lege viser samtidig til kritikken fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, om manglende åpenhet i helseforetaket.

Funksjonsfordeling

Statsråd Høie mener på sin side at det ikke er noen grunn til bekymring.

– Jeg mener at det ikke er noen grunn til være bekymra for Ålesund sjukehus. Det vil fortsatt være det mest differensierte sjukehuset i Møre og Romsdal i framtiden og det største sjukehuset. Det budskapet kommer jeg til å gjenta. Det er til og med vedtatt, så det bør en føle seg trygg på, sier helseministeren til smp.no.

Ministeren forsvarte også planene om ny organisering av sjukehus-Norge, selv om mye fortsatt er usikkert.

– Kan du forklare hva som ligger i begrepet «clüster»-sjukehus?

– Vi har ikke lagt noen nasjonale definisjoner på hvordan dette skal være, men det vi jobber med at sjukehus over hele landet, må sees som et del av et nettverk for å løse oppgaver, sier Høie.