Politiet i Ålesund har endret siktelsen mot to menn og to kvinner som tok seg inn ved pingvinområdet ved Atlanterhavsparken forrige uke, opplyser Sunnmøre politidistrikt i en pressemelding tirsdag morgen.

Som politiinspektør Yngve Skovly opplyste til smp.no mandag, mener politiet at saken endret karakter etter funnet av to døde pingvinkyllinger inne i parken.

Derfor vil de heller ta i bruk paragraf 355 i straffeloven, på bakgrunn av at de siktede ulovlig har tatt seg inn til parken på Tueneset.

Forsvarer: – Uheldig at Atlanterhavsparken gikk så hardt utVideo: Politiet vil vurdere å endre siktelsen

Bilder fra en overvåkingsvideo viser at til sammen sju russ tok seg inn i parken natt til 14. mai.

– Tre av de syv har hatt status som mistenkt.  Videre var to kvinner og to menn foreløpig siktet etter dyrevelferdsloven § 14 - å sette dyr i hjelpeløs tilstand. De fire har fastholdt at de ikke har tatt noe, men erkjenner at de har vært innenfor gjerdet til parken. Det er siktelsen for disse fire som nå endres til bare å gjelde ulovlig inntrengning i et område etter straffelovens paragraf 355, sier Skovly i pressemeldingen.

På grunn av møtevirksomhet er politiinspektør Skovly ikke tilgjengelig til å kommentere saken før tirsdag ettermiddag.

Mindre alvorlig strafferamme

Den foreløpige siktelsen kunne medført en langt alvorligere straffereaksjon enn den nye som foreligger tirsdag.

Paragraf 355 i straffeloven har en strafferamme på tre måneders fengsel, men bøter er trolig den mest sannsynlige reaksjonsformen i saken.

Brudd på dyrevernloven kunne medført fengsel i opptil ett år, med mulighet for tre års fengsel for særlig grove lovbrudd.

– Troverdig forklaring

Politiet opplyste mandag at voksne pingviner kan ha trampet i hjel ungene som ble funnet i reirene. Daglig leder ved Akvariet i Bergen, Geir Olav Melingen, mener forklaringen er troverdig.

– Hvis vi for eksempel tar ut kyllingene fra redet for å veie dem, kan pingvinene bli rabiate og fryktelig sinte. I en slik situasjon kan uhell skje, ved at en pingvin trakker ned kyllingene sine. De kan også knuse og trampe i stykker eggene sine, sa Melingen til smp.no mandag.

Pingvinekspert: – Redde pingviner kan bli rabiateRussepresident: – Håper på en beklagelse

Ett av eggene og en av pingvinkyllingene som var meldt savnet, er fortsatt ikke funnet.

De døde pingvinkyllingene ble funnet inne i reirkassene i Atlanterhavsparken. Foto: Marius Simensen / NTB scanpix