Torsdag vedtok Ålesund bystyre at de folkevalgte skal gå ned i godtgjørelse for 2013 og fryses på 2008-nivå fram til oktober 2015. Ordfører Bjørn Tømmerdal (H) mener vedtaket kan være ulovlig. Bystyret må i egen sak først vedta endring i kommunens reglement for godtgjørelse av folkevalgte.

- Jeg tror nok heller ikke at Arbeiderpartiet venta å få flertall for forslaget sitt, og at de nå er litt overraska, sier Tømmerdal.

Bystyret vedtok torsdag at ordføreren får et kutt på 148.000 kroner, der Ap, SV og Frp utgjorde flertallet. Fredag hadde Tømmerdal ikke anledning til å uttale seg til Sunnmørsposten. Han sier prosessen i det minste har vært svært uvanlig.

Se også: Ordføreren må ned i lønn

Gjeldende rett

De folkevalgte, inkludert ordføreren, er ikke ansatt men får godtgjørelse etter et reglement vedtatt av bystyret i Ålesund. Etter dette skal ordføreren godtgjøres med 12,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden. De andre i bystyret får godtgjørelse som en prosentsats av dette. For eksempel får medlemmer av formannskapet fem prosent av ordførerens lønn.

- Etter gjeldende rett og praksis i Ålesund kommune må man først gjøre vedtak om endring av reglementet, det har ikke bystyret gjort, sier ordfører Bjørn Tømmerdal.

Han antar at en slik sak vil legges fram for bystyret i februar, med bakgrunn i budsjettvedtaket. Om det samme flertallet står bak et slikt vedtak gjenstår å se.

Han sier at dersom det blir flertall også for en endring av reglementet, respekterer han et bystyrevedtak. En annen fremgangsmøte enn dette vil han i så fall prøve rettslig.

Synspunkter

- Dette er også en dårlig måte å behandle folk på. Spørsmål om godtgjørelse har det vært vanlig å starte med i kommunens forhandlingsutvalg, med bakgrunn i sak fremmet av rådmannen. Da vil jo også ordføreren få mulighet til å fremme sine synspunkter. Prosessen så langt har frarøvet meg denne muligheten, sier Tømmerdal.

Hittil har ordføreren hatt en godtgjørelse omtrent som rådmannen. Nå blir det forskjell.

- Symbolpolitikk

Tømmerdal understreker at han mener godtgjørelsen han har hatt hittil, like i overkant av en million kroner, er fortjent.

- Med alt arbeidet som følger med på kveldene og i helgene, som kommunens fremste representant, mener jeg at ordføreren har fortjent godtgjørelsen som har vært de siste åra.

Å redusere dette med 150.000 syns han er rein symbolpolitikk.

- Det er ikke slik man reduserer kommunens underskudd, sier Tømmerdal.

Ordføreren synes også situasjonen i bystyret nå har blitt krevende.

- Det er jo krevende å være ordfører og ikke være med på budsjettflertall, sier Tømmerdal.