– Det er utbygginga på Skansekaia som skaper utfordringer for skipstrafikken. Den vil ikke være avsluttet før i 2016. Inntil da kan det by på problemer med å få plass til andre skip på de store cruisedagene, sier havnefogd Birger Flem til Sunnmørsposten.

9. juni er det også stort besøk. Da kommer «Legend of the Sea» (364 meter), «Azores» (160 meter) og Amadea (190 meter). Skipene vil bli lagt på Prestebrygga, Storneskaia og den nye Stornespiren (fiskerihavna) ved Rutebilstasjonen.

På grunn av ulike tidspunkt for ankomst og avgang vil Hurtigruten kunne legge til på sitt vanlige sted ved Prestebrygga denne dagen.

Hurtigruten flyttes

– Men det går ikke alle dager i sommer. Selv om vi har forsøkt å tilpasse liggetidene for cruiseskipa, vil vi måtte flytte hurtigruta ved noen anledninger. Den blir da flyttet til nordsida av Stornespiren, sier Birger Flem.

– Er havneforholda i Ålesund for små?

– Cruiseskipa er blitt stadig lenger, og på de store cruisedagene trenger vi all den plass vi har. Andre dager i året er det imidlertid god plass til skipsanløp i Ålesund, sier Flem.

Flere ganger til sommeren vil det være besøk av tre turistskip i Ålesund. Da må man benytte også nordsida av Stornespiren samtidig. Det byr også på utfordringer med å få plass til Hurtigruta, som har tre anløp i Ålesund i den perioden den også går til Geiranger. Foto: Staale Wattø