Dette skjedde i høytidelige former i formannskapssalen. Ordfører Bjørn Tømmerdal viste hvor viktige de er da han ga hver av dem den ekstra påkostede ålesundsnålen. Den går ikke til hvem som helst.

– De 18 flinke guidene kommer fra flere land i Europa, Amerika og Afrika. De har fullført kurset på norsk, og de har lagt ned en kjempeinnsats, sier Sissel Waage Aurdal.

Kan tre språk

Med dette har byen rundt 65 guider, og alle de største språkene er godt dekket.

Å guide turister er for de fleste en deltidsjobb som ikke gir så store inntekter, men flere sier at de blir rike på opplevelser. Noen av utlendingene har dette som sitt eneste arbeid året rundt.

En av dem er hollandske Femke Kruit som kan tre språk. Hun ble kastet direkte ut i dette da hun kom til Ålesund i fjor vår, og etter kurset står hun på tryggere grunn.

Hver enkelts inntrykk teller

– Cruiseindustrien i Ålesund er bygd opp gjennom mange års målbevisste innsats. Intet av dette kom rekende på en fjøl, men også de som kommer landeveien er viktige å ta godt imot. Hver enkelts inntrykk av byen teller. Fortellinger om gode og triste opplevelser sprer seg som ringer i vannet, sa ordføreren som påpekte at man fort merker viss noen ikke brenner for arbeidet sitt.

Kurset startet i januar, eksamen er bestått, og noen har alt vært ute i oppdrag.

Vet hva de snakker om

De nye guidene har alle skrevet sin prosjektoppgave om ting som er viktige å fortelle om byen. En av dem har jamvel reist til Shetland for å lære mer om englandsfarten.

Ordføreren påpekte at de nye guidene har papir på at de vet hva de snakker om, og de kan fortelle til utledningene på flytende utenlandsk.