Det er med hjertet i halsen, mange foreldre slipper poden av gårde til nytt skoleår, langs veger og fortau som tidvis har ekstremt begrensa siktforhold. På grunn av naboens hekk. Eller kanskje din? Eller på grunn av trær som har hatt en umåtelig god vekstsesong.

Sikt

- Dette er et stort problem. Vi har sendt ut brev til hageeiere i de mest graverende tilfellene. Vi har i sommer sendt ut om lag 50 brev, sier Steven Bendal.

Han ser mange byggefelt med kraftige hekker, der barn sykler, og biler kjører.

– Og så ser de ikke hverandre. Du vet hvem som taper da? En 12-åring på sykkel, mot en bil. Bulken på bilen kan fikses. Det er verre med ungen som ligger der!

Det er klar tale, fra avdelingsingeniøren.

Les flere saker fra Ålesund og omland her

– Vi ønsker at folk nå tar i et tak. Vi klarer ikke å ha oversikt over alle hager og utkjørsler, sier han.

– Kan du si noe om hvor det er mest gjengrodd?

– Det avhenger mest om det er områder med hager eller ikke. I bysentrum er det ikke så mange hager, men i indre bydel, Hatlane, Åsestranda, Lerstad, og Emblem, ser man en del tilfeller. Og Ellingsøy. Ofte også litt vekk fra allfarveg, der det ikke er så lett synlig, men hvor det er mest interntrafikk. Der blir folk ofte vant med hekkene, og tenker ikke over det, påpeker Bendal.

Vane

– Det kan være hekken som ble plantet av besteforeldra, som har stått i alle år og som vokser. Mange tenker ikke over det, sier han.

Fri sikt-oppfordringen gjelder ikke bare skolevegen, men også i kryss og utkjørsler fra privat veg.

– Og det kan også være trær og greiner som subber ned på sykkel- og gangsti, slik at folk må gå ut i bilvegen for å passere, sier Bendal.

Det kan skape farlige trafikksituasjoner.

På en kort runde sammen med Sunnmørsposten finner en flere eksempler på sistnevnte. Et hagetre har vokst langt utover fortauet, der regntunge greiner gjør at en må dukke, eller eventuelt gå på vegrabatten eller ut i bilvegen for å passere.

Følg smp.no på Facebook

Dødsulykker

– Hva skjer om hageeiere ikke klipper hekker eller busker etter oppfordring fra kommunen?

– Er det graverende nok, så må vi ta affære og gjøre jobben, og så sende regninga til huseier. Det har hendt at vi har måttet gjøre det, sier Bendal.

Statens vegvesen var ute med statistikk i fjor som viste at tre av ti dødsulykker på sykkel skyldes dårlig sikt. Med det i mente, kan det være grunnlag for å undersøke om det er på tide å finne fram hagesaksa.

Steven Bendal, avdelingsingeniør ved veg-, anlegg- og park i Ålesund kommune, oppfordrer alle hageeiere til å ta i et tak, og fjerne hekker og trær som hindrer fri sikt, eller passasje, og slik gjøre en innsats for å hindre trafikkulykker i Ålesund. Foto: Staale Wattø