Statuen av Joachim Rønneberg er på plass på Rådhusplassen. Godt innpakket i plast ble bronsestatuen nå i ettermiddag boltet til sokkelen i granitt. Ikke før prinsesse Astrid Fru Ferner har utført avdukingen på lørdag får byens befolkning se statuen av krigshelten.

– Vi kan ikke ødelegge overraskelsesmomentet med å vise skulpturen nå, sier kunstneren Håkon Anton Fagerås og smyger seg bak plasten for å ta en titte på verket sitt.

– En lettelse å se skulpturen på plass på Rådhusplassen, sier 39-åringen som har laget verket av Joachim Rønneberg. I dag kom han kjørende fra Oslo for å være til stede da den 2,80 meter høye og 1,1 tonn tunge skulpturen ble montert til granittsokkelen som er plassert i den sørvestlige delen av Rådhusplassen.

– Selve skulpturen var ferdig i vår, men det har vært en del arbeid nå i det siste med å tilpasse skulpturen til sokkelen slik at det ser naturlig ut. Det ville vært lettere om alt var i bronse, men skulpturen er blitt mye finere med sokkel i granitt. Den ville blitt kjedelig uten, mener kunstneren.

Alle navnene

Han forteller at sokkelen er blitt såpass stor for å gi plass til tekst som forteller om operasjon Gunnerside ved Rjukan og Fieldfare-operasjonen i Tafjordfjella som Joachim Rønneberg ledet, og navnene på alle mennene som deltok i aksjonene.

– Det at navnene på alle som deltok er med, var viktig for Joachim Rønneberg, men som ellers ikke ville ha noe å si om selve utformingen av skulpturen, forteller Fagerås om møtet med Rønneberg like etter at han fikk oppdraget med å lage skulpturen av krigshelten. Fagerås synes bruken av granitt passer godt på flere måter.

– Mye av det Joachim Rønneberg utrettet under krigen foregikk i fjellet, og en ivrig friluftsmann har han alltid vært. Derfor var det viktig for meg å bringe inn element av natur, sier kunstneren.

– Hvordan synes den tar seg ut der den står på Rådhusplassen?

– Jeg var her for et år siden for å danne meg et bilde av plassen der skulpturen skulle skal stå. Jeg har tegnet skisser og prøvd å forestille meg hvordan den kom til å ta seg ut. Det er blitt slik jeg hadde tenkt, sier kunstneren fornøyd.

Festdag

– Etter to år med komitéarbeid er det en fantastisk følelse at Rønnberg-statuen endelig er på plass. Lørdag blir en festdag og en historisk dag for Ålesund. Endelig blir det satt et verdig punktum for innsatsen til Joachim Rønneberg og de andre Linge-karene som slåss for fred og frihet, sier Lars Johan Huse som var fornøyd tilskuer da skulpturen ble heist på plass på Rådhusplassen.

Huse peker på at Ålesund fra før har flere krigsmonument: Englandsfarten, «Hundevakta» til minne krigsseilerne, bysta av Margit Johansen, og nå monumentet over Joachim Rønneberg og de andre karen i Kompani Linge og krigsinnsatsen de utførte.

Lars Johan Huse er ansvarlig for lørdagens arrangement, og har sammen med Ingebrigt Holst-Dyrnes, John Weiberg Gulliksen og Erik Frøland i statuekomiteen drevet fram prosessen med å få reist en statue over Joachim Rønneberg i hjembyen Ålesund.

Lørdag på krigsheltens 95-årsdag, skjer det på Rådhusplassen. Da avdukes Rønneberg-statuen av prinsesse Astrid Fru Ferner.

– 99 % er under kontroll. Og vi er veldig glade for at værgudene er på vår side. Prinsessen kommer til å få se Ålesund fra sin aller flotteste side, sier byens kultursjef fornøyd.

- En lettelse å se statuen på plass, sier kunstneren Håkon Anton Fagerås. Foto: STAALE WATTØ