Hun er streikegeneral for de mange tusen lærene som nå er i streik, samtidig som hun har permisjon fra stillingen som lærer ved Spjelkavik ungdomsskole.

Rett nok er hun oppvokst på Nordmøre, men har det meste av sitt yrkesaktive liv jobbet ved skoler i Ålesund-området. Fra 1997 til 2009 var hun i tillegg fylkesleder i utdanningsforbundet i Møre og Romsdal.

– Jeg leder det som heter konfliktberedskapen i Utdanningsforbundet, samtidig som jeg sitter i forhandlingsutvalget. Men der er det Ragnhild som er leder, påpeker hun.

Volda og Stranda

Ragnhild heter Lied til etternavn og da er vi i Volda. Lederen i Utdanningsforbundet kommer fra Volda, men har permisjon fra jobben som lærer ved Stranda videregående skole.

– Ja, vi er tre sunnmøringer i Unio-styret. Jeg, Ragnhild og Anders.

Unio er paraplyorganisasjonen for blant annet Utdanningsforbundet. Leder er Anders Folkestad. Også han opprinnelig fra Volda, men bosatt på Stranda.

Det er rett nok mange år siden han sto bak kateteret. Folkestad har vært ukependler og fagforeningssjef siden tidlig på 1990-tallet.

– Ja, så har vi Reidun Blankholm fra Skodje, som sitter i styret i Utdanningsforbundet og Frank Bergli fra Ørsta som er vara til styret. Så det er ganske mange med sunnmørsbakgrunn, konstaterer Ødegård.

– Så der ha vi forklaringen på at ingen skoler fra Sunnmøre ennå er tatt ut i streik?

– Nei, det er ikke slik. Det ligger en omfattende vurdering bak hvem som tas ut i streik. Jeg har ledet streiker før og sist var det skolene Ålesund og Kristiansund området som ble tatt ut. Denne gangen har vi valgt å begynne med skoler i Molde og omegn, påpeker hun.

KS-sunnmøringer

Hun beskriver konflikten med arbeidsgiverne i KS som svært fastlåst. Et sted det for øvrig heller ikke er direkte mangel på sunnmøringer. Ålesunderen Kjell Erik Saure er fagsjef for media, mens Jørn Baade, også han fra Ålesund, er avdelingsdirektør for kommunikasjon.

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied. Foto: Staale Wattø
UNIOs streikeleder Anders Folkestad på strategimøter søndag kveld. Foto: Gorm Kallestad
Kolbjørg Ødegård, Lærerforbundet. Foto: June R Johansen