Også Høyre har valgvinden i ryggen. Med en oppslutning på 28,5 prosent puster de Arbeiderpartiet i nakken i kampen om hvem som skal være fylkets største parti.

  • Se tallene i målingen over

– Ikke i valgmodus

Aps fylkesordfører Jon Aasen, tror det er nasjonale politiske strømninger som gjør at de går fram. Ikke innsatsen han og andre lokale Ap-politikere står for.

– Jeg tror ennå det er såpass lenge til kommune- og fylkestingsvalget at folk ikke er helt i lokalvalgmodus når de blir spurt om hvilket parti de vil stemme på. Framgangen i fylket tror jeg kommer av at partiet nasjonal drar godt for tiden, sier Aasen.

Et fylkestingsvalg lik dagens måling gjør det vanskelig å si hvem som ville endt opp med fylkesordføreren: – Det er umulig å si. Målingen sier oss at vi må holde fullt trykk fram til valget neste år, sier Aasen.

Følg smp.no på Facebook

Høyre vil ha fylkesordføreren

Også Høyres fylkesleder Helge Orten er strålende fornøyd med tallene i målingen.

– Dette viser at vi makter å holde det nivået vi etablerte under valget i 2013. At vi i tillegg går litt opp er vi veldig fornøyd med, sier Orten.

Målet for Høyre er igjen å sikre seg fylkesordføreren.

– Vi bruker gjøre det bra i lokalvalg. En av målsettingene våre er å vinne tilbake makten i fylkestinget og sikre oss fylkesordførervervet, sier Orten.

Frp er taperen

Sammenlignet med stortingsvalget for ett år siden er det Frp som er taperne på denne målingen. De er nå nede på et nivå rett under lokalvalget i 2011. Det var et svært dårlig valg for Fremskrittspartiet.

For de andre er endringene små. Venstre er på en litt fallende kurve, mens Senterpartiet og KrF makter å holde oppslutning i nærheten av hvor de var både under valget i 2011 og 2013.

Den store usikkerhetsfaktoren i denne typen målinger er Sunnmørslista, da målingen ikke klarer fange opp hvor mange velgere de har på Sunnmøre.

Målingen er utført av Respons analyse. 600 personer er intervjuet i perioden 5. til 10. september.