- I Norge er det 56.232 kvinner fra land med kjønnslemlestelse. Vi  tror at 17.500 barn og kvinner i Norge er omskåret før de kom til Norge, sier forsker Ragnhild Elise Johansen fra Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS).

Hun er på en konferanse som pågår i Ålesund om æresrelaterte handlinger med fokus på  kjønnslemlestelse og tvangsekteskap.

Kjønnslemlestet før de kom

Noen av disse kvinnene kommer til vår region. I Møre og Romsdal. I Møre og Romsdal regner en med at 515 er kjønnslemlestet før de kom til landet, og 138 har en risiko for å bli det. I Sogn og Fjordane er 357 omskåret før de kom til landet, 68 risikerer kjønnslemlestelse.

I Somalia foregår omskjæringen av jenter mellom 4-9 år.

- I mange land går tallene ned. I noen står de stille, i andre går de til og med opp, sa hun på en konferanse som foregår i. sier Ragnhild Elise Johansen.

- Kenya har stor nedgang, mens Gambia står på stedet hvil. På grunn av økning i beflkningsveksten vil også det faktiske antall jenter som blir kjønnslemlestet hvert år øke fra tre millioner til 3,3 millioner hvert år, påpeker Johansen.

Tyrkia og Egypt

Hun forteller at dette er en praksis som foregår i land en kanskje ikke har forbundet med kjønnslemlestelse til nå. Det er gjerne Somalia som har vært i fokus. Men det foregår også til en viss grad i Indonesia, til dels Malaysia. Åtte prosent i Irak, me n hele 40 prosent blant kurderne. I kurdiske områder i Iran virker det som om tallene er n oe høyere enn Irak. Også blant kurdere i Tyrkia. Undersøkelse blant kurdere fra Tyrkia som var kommet til Finland viste at hele 30 prosent var kjønnslemlestet.

Over en firedel av de kjønnslemestede bor i Egypt.

- Dette er et land vi vanligvis ikke tenker på i denne sammenhengen. Egypt er et land med relativt høyt utdannede. Mye er likt i Nigeria.  Her er ikke forekomsten så høy. Her er  27 prosent av kvinnene omskåret. Men her er kjønnslemlestelse i større grad praktisert blant kristne og høyere utdannet, sier Johansen.

Ca. 12.000 barn er født i Norge med foreldre fra land i omskjæring og  6000 kom til Norge i den aktuelle alderen, noe som gjør det vanskelig vite om er omskåret eller ei. God del barn kommer med omkjæring.

Somalia har fått størst fokus. Nesten halvparten av de omskårede kommer herifra. Men videre på rangstigen rangerer Etiopia, Eritrea og Irak.

Tre former

Det finnes tre typer kjønnslemlestelse. De to «snille» variantene der en  enten fjerne klitorisk  og/ eller deler av kjønnsleppene. Den mest ytterliggående er infibulasjon der en lukker helt. Kvinna må åpnes for å ha samleie og for å føde. Dette skal ha som fuksjon å bevise at kvinna er  jomfru bryllupsnatten. Noen steder blir hun sydd igjen etter fødsel.

For å knytte omskjæring til religion kaller en dette sunna.

Trenger kirurgi

- 10-14000 av disse jentene og kvinnene befinner seg i Norge. Tror.  De vil trenge krirugiske inngrep. Derav 3.500 under 15 år. Hva hvis foreldre er imo?. Når er dette problem? Spør Johansen og forteller om en helsesøster som fortalte om et barn som hele tiden måtte på do. Hver halve time og at det gjorde vondt, forteller Johansen.

Hun sier at ofte er inngrepene mye større enn det kvinnene sjøl har oppfattet.

- Kan aldri aksepteres

- Tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er former for vold i nære forhold. Det kan vi aldri akseptere, sa fylkesmann Lodve Solholm da han ønsket velkommen . Han sa at konferansen er ett av tiltakene mot disse formene for vold.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har dannet kriseteamnettverk av alle de 36 kommunene der Averøy er vertskommune.