ÅLESUND (smp.no): Styreleder Stein Kinserdal ba mandag styret i Helse Møre og Romsdal om at det utarbeides en såkalt risiko- og sårbarhetsanalyse for overtakelsen av Ambulanse Midt-Norge.

Kinserdal spurte også spørsmål rundt leiekostnader for de 33 ambulansestasjonene Helse Møre og Romsdal skal få ansvaret for fra nyttår. I dag er det slik at man leier samtlige stasjoner rundt om.

Han mener at det blir vanskelig å kutte på antall stasjoner og nærheten til dem, men at man må se nærmere på organisering og lignende. For et Helse Møre og Romsdal som sliter økonomisk, må man også spare på driften her.

Ansatterepresentant Charles Austnes tok også opp diskusjonen rundt stasjonene på sjukehusene som trenger en oppgradering.

Det er i Nordmøre og Romsdal at forbruket er høyest i hele regionen, ifølge Bjørdal.

På spørsmål fra Austnes understreket Bjørdal at det ikke er snakk om misbruk, men forbruk.

Kan bli kostbart å ta over

Som kjent gikk Ambulanse Midt-Norge med et underskudd på nærmere 80 millioner kroner under sitt første driftsår. I tillegg hadde Helse Midt-Norge avsatt en risikopot på 50 millioner kroner, slik at budsjettbommen i realiteten var langt større, rundt 130 millioner kroner.

En del av skylden har lav grunnbemanning og for små muligheter til å hente inn kvalifisert personell. Dette genererte mye overtidsbruk i Møre og Romsdal. Selv om tendensen er god, må trolig Helse Møre og Romsdal øke grunnbemanningen for å løse denne utfordringen når de tar over 1. januar.

En annen årsak til underskuddet var at det ikke lå erfaringstall tilgjengelig da Ambulanse Midt-Norge tok over i 2013.

- Vi er den desidert største brukeren av Ambulanse Midt-Norge, sa Kinserdal under møtet.

Møre og Romsdal har nesten like mange ambulansestasjoner som trøndelagsfylkene til sammen.

Smp.no følger dagens styremøte og kommer med flere oppdateringer.