ÅLESUND (smp.no): Under dagens styremøte i Helse Møre og Romsdal ble utviklingsplanen og framdriftsplanen for det nye sjukehuset i Nordmøre og Romsdal diskutert.

Nestleder Petter Bjørdal spurte styret om man var sikre på at ikke vesentlige punkt var utelatt i prosessen fram til nå.

Ville hatt med Sunnmøre

Direktør Astrid Eidsvik svarte at hvis prosessen skulle ha startet på nytt, ville man ha hatt et større foretaksperspektiv, og ikke vært så veldig fokusert bare på Nordmøre og Romsdal, allerede fra 2011.

Dermed ville hun ha involvert Sunnmøre mer i prosessen. Utviklingssjef Espen Remme var enig i dette.

- Men dette hadde med tid å gjøre. Det var nødvendig å gjøre raske avklaringer. Det gamle Helse Nordmøre og Romsdal slet med dette. Vi skulle hatt større fokus på hele helseforetaket allerede i 2011, sa Eidsvik under møtet.

- Det andre er at vi ser at vi skulle hatt et større fokus på den økonomiske bærekraften vår, fortsatte Eidsvik.

Nå framhever hun viktigheten av å samarbeide tettere med Helse Midt-Norge med tanke på investeringer.

Statusrapport

- Vi har hatt en rolig sommer på mange måter. Det har vært litt problematisk i deler av virksomheten, kanskje særlig innenfor psykisk helsevern, hvor vi har hatt et høyt antall innleggelser i sommer. Ellers har det vært rolig og bra, orienterte Eidsvik.

På kvalitetsindiktatorene ble det også konkludert med at ting stort sett er som det pleier.

Stor smell i juni

- Ventetiden bruker å gå litt opp om sommeren og det samme har skjedd med antall fristbrudd. Vi ser likevel en mindre oppgang denne sommeren når det gjelder fristbrudd, enn tidligere, ifølge direktøren.

I dag er ventetiden 75 dager. Optimalt skal den være under 65 dager.

- Angående fristbrudd er det en gledelig utvikling i Molde, Kristiansund og Volda. Det er en negativ økning i Ålesund, orienterte Eidsvik.

Når det gjelder behandling og aktivitet, er konklusjonen at det har gått rimelig greit i sommer.

For økonomien ble det et stort avvik i juni på 24 millioner kroner. Det er registrert en bedring i juli med 2,8 mill. i minus og 1,5 mill. kroner i minus i august.

- Men vi må se sommeren i sammenheng, sa Eidsvik, som mener det er vanskelig å gjøre en økonomisk prognose for året.

Bekymret

Torbjørg Vanvik uttrykte at hun var bekymret for å kunne dokumentere økonomisk bærekraft.

- Samarbeid med Helse Midt-Norge får vi nok til, men det er her i Helse Møre og Romsdal at jobben skal gjøres. Ledelsen her har utrolig store oppgaver dette året og i 2015. Det å ha ledelseskapasitet, det er noe av det jeg har lyst å ha spørre om, sa Vanvik.

Styreleder Stein Kinserdal tok opp at Helse Møre og Romsdal skal være "motoren" i den nye sjukehusprosessen, og er den som skal ta støyten.

- Det kan ikke være slik at Helse Møre og Romsdal skal bære hele børa, sa Kinserdal, og luftet tanker om at Helse Møre og Romsdal kan eie de nye sjukehusbyggene.

Smp.no oppdaterer saken fra styremøtet.