Det opplyser Danielsens forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, til NRK Møre og Romsdal. Om drapsmannen ikke skulle ombestemme seg innen fristen på 14 dager, innebærer det at forvaringsdommen er rettskraftig.

Frostating lagmannsrett forkastet forrrige uke anken over straffeutmålingen. Det lå i kortene at domstolenes behandling av drapet på 21 år gamle Anja Weløy Aarseth var ferdig.

Les også: Familien håpte på svar

Det skulle svært mye til for å få dommen anket til Høysterett. Det måtte i tilfelle vært på grunn av saksbehandlingsfeil, eller sterke prinsipielle grunner - som ikke har vært et tema hos forsvaret verken i tingretten eller lagmannsretten.

Danielsen ble dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for å ha voldtatt og kvalt studenten på byfjellet Aksla i Ålesund i august i fjor. Han ble også dømt for et misslykket ransforsøk og trusler.

Direkteblogg: Les alt som skjedde i ankesaken

«Rovmord»

Hos lagmannsretten hersket det ingen tvil om at drapet 28. august i fjor ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Drapet fremstår som et rovmord. Fornærmede var et tilfeldig offer, som ble overfalt mens hun var på en joggetur, heter det i dommen.

Lagdommerne trekker fram at drapsmannen var i narkotikarus og helt uten medynk for sitt offer.

– Hennes redsler og lidelse mens ugjerningen pågikk må ha vært ubeskrivelige, heter det videre.

Det var også skjerpende at han etter drapet, skjulte den avdøde ved turstien på Aksla. Og videre at han vendte tilbake til åstedet dagen etterpå, for å forsikre seg om at hun var død.

Fengselsstraff ikke nok

Lagmannsretten mente at det ikke var nok at Danielsen har klart å holde seg rusfri i fengselet og går til ukentlige behandlingstimer hos en fengselspsykolog, som mener han viser forbedringstegn.

– Særlig sett i forhold til de alvorlige personlighetsforstyrrelser tiltalte lider av, og ikke minst fordi tiltalte befinner seg i et skjermet miljø i fengslet, heter det i vurderingen fra retten.

De legger også til at Danielsen under ankeforhandlingene viste at han hadde vanskeligheter med å vedstå seg de handlingene han har gjort.

De konkluderte derfor at en fengselsstraff ikke er nok for å verne samfunnet mot 24-åringen.

Smp.no oppdaterer saken