– Det er svært viktig at arbeidet med Hafast fortsetter uten avbrudd. Vi tok trasévalget i midten av april i år. Nå går vi inn med planleggingsmidler. Målet er at prosjektet innen 2017, da Nasjonal transportplan skal rulleres, er kommet så langt at det kan finne sin plass i utbyggingskøen, sier Nesvik.

De som har kjempet for realiseringen av denne kryssingen av Storfjorden har grunn til å juble. Hafast (Hareid fastlandssamband) har en foreløpig prislapp på svimlende 20 milliarder kroner.

Vant over Fefast

Kampen sto mellom Fefast fra Festøya og Hafast fra Hareid. Regjeringen gikk for Hafast til tross for at det var et klart dyrere alternativ. Ved at prosjektet nå får planleggingsmidler rykker det nærmere en realisering.

Prosjektet er ikke med i den gjeldende transportplanene. Likevel kan de nå fortsette arbeidet med å finne ut av hvilke mulig løsninger som finnes for å kunne realisere dette kompliserte bruprosjektet.

– Konseptvalgutredningen er ferdig. Neste skritt blir å finne ut hvilke tekniske løsninger som finnes. Når det er avklart kan en så regne på hva som til slutt blir prisen, sier Nesvik.Han vil ikke si nøyaktig hvor mye planleggingspenger det dreier seg om.

– Opplegget blir at fylket får en pott med midler som skal gå til å planlegge store vegprosjekt. Så vil det i budsjettet stå skrevet at Hafast skal ha en andel for neste år som er stor nok til at det kan arbeides videre med å planlegge gjennomføringen av dette prosjektet, sier Nesvik.

Slik vi skjønner det vil denne potten med planleggingsmidler i hovedsak bli delt mellom Hafast og Møreaksen. De to store prosjektene på kyststamvegen gjennom fylket.

Samferdsel vinneren

Som parlamentarisk leder i Frp har han fulgt hele budsjettprosessen på nært hold. Han nøler ikke med å utrope samferdsel som vinneren i neste års budsjett.

– Jeg har gått igjennom hele budsjettet som vi legger fram onsdag. Det er ikke tvil om at det er samferdselssektoren som er vinneren, sier Nesvik.

Tall som viser at det er tilfelle vil ikke Nesvik ut med.

– Du får vente til onsdag å se hva som kommer, er alt han vil si om det.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier samferdselssektoren er vinnere i neste års budsjett. ARKIVFOTO: GEIR STRAND