- Igbo-folket har mellom 25 og 30 millioner mennesker. De har flere konger over forskjellige områder i Nigeria. En av disse kongene skal krone meg til høvding, forteller Grytten til smp.no.

Høvdingens oppgave er å gi råd til kongen.

Bidratt i Nigeria

- Bakgrunnen for utnevnelsen er arbeidet som er gjort gjennom Frelsesarmeen i Bergen, og i Nigeria. Det er en del igboere her, forteller Grytten, som er leder i Frelsesarmeen i Solheimsviken i Bergen.

- En ære

Ifølge Grytten blir høvding-statusen først og fremst en ærestittel.

- Formelt skal en høvding ha sitt område, i tillegg til å være rådgiver for kongen. Men det er ikke slik at jeg skal ha en landsby der nede jeg skal sjefe over i det hele tatt, ler Grytten.

Han kommer uansett til å bli nærmere knyttet til befolkningen.

- De vil se på meg som en rådgivende person, men jeg kommer ikke til å ha politisk innflytelse i Nigeria, understreker Grytten til smp.no.

Kristent folk

Ifølge Grytten regner Igbo-folket seg som veldig religiøse mennesker, og så mye som 97-98 prosent er personlig kristne.

- Derfor tar de alltid kontakt når de kommer til et nytt land eller en by, forklarer Grytten.

I april fortalte Grytten til Sunnmørsposten om den 27-årige nigerianeren Success Chijoke Okeke. Han har bodd hjemme hos Grytten-familien på Eidsvågneset i halvannet år, mens han har studert og gått på bibelskole i Bergen.

Ola Grytten møtte faren hans da de begge studerte i vestlandsbyen på slutten av 1980-tallet. Ola ga ham et løfte om å hjelpe hans fremtidige barn, og da telefonen ringte en gang i 2012, holdt Grytten løftet sitt.

- Success er en pastor i en stor igbo-menighet. De har også innstilt meg, og vil respektere meg som høvding, sier Ola Grytten.

Blir kronet i Bergen

Igbo-kongens egen ambassadør vil foreta kroningen i Nykrohnborg kulturhus i Bergen den 16. november. Her vil også ordføreren i Bergen, Trude Drevland, delta.

Vanligvis skjer høvding-utnevnelser i kirka, og egentlig skulle Grytten blitt kronet under en seremoni i Nigeria. Men på grunn av ebola og uro i landet kommer kongens sendemann til Bergen.

- Vi har allerede fått kapper, luer og annet utstyr, sier Grytten til smp.no.

Den 27-årige nigerianeren Success Chijoke Okeke har bodd hjemme hos Grytten-familien på Eidsvågneset i halvannet år mens han har studert og gått på bibelskole. Her sammen med Benjamin (bak fra venstre), Anna Karoline og Leah Sophie Grytten (foran fra venstre), Emma, Jonathan og Silas Haugstvedt foran slottet på Gamlehaugen i Bergen. Haugstvedt-familien er Gryttens gode venner og medarbeidere i Frelsesarmeen. Foto: Privat