Klinikk for kirurgi i Ålesund har et underskudd på om lag 13 millioner kroner per oktober 2014. Prognosene tyder på at dette også blir resultatet når året er omme.

- I morgen kommer jeg til å informere de ansatte på sengepostene om hvordan vi skal jobbe videre med en sengereduksjon. Det blir et informasjonsmøte, sier klinikksjef Ståle Hoff til smp.no.

Hoff sier at det er viktig å informere de ansatte før man går ut i media. Ei arbeidsgruppe skal nå sette seg ned å se på hvordan man skal jobbe videre med sengereduksjonen. Først var det snakk om å stenge ei dør.

Skal ikke stenge - skal fjerne senger

Under forrige informasjonsmøte ble det vurdert forslag om å stenge hele kirurgisk sengepost 1. Ei risiko- og sårbarhetsanalyse viste at dette ikke var forsvarlig.

- Det var en del risikomoment som ble avdekket under dette arbeidet. Derfor måtte vi se på andre muligheter, forklarer Hoff.

Kirurgisk klinikk måtte gjennomføre tiltak for 28-29 millioner når man gikk inn i 2014. Hele 11 millioner av dem var uspesifisert.

Et anslag basert på årets underskudd og nye utfordringer sørger for at utfordringsbildet for 2015 vil bli 15 millioner kroner.

Flere pasienter enn sengeplasser

Ansatte Sunnmørsposten har vært i kontakt med forteller om periodevis overbelegg på kirurgen.

- Det er ikke uvanlig at det er for mange pasienter i forhold til antall senger. I perioder har det vært tøft for personalet med mange sjukemeldte. Nå for tiden er det rolig, forteller en ansatt.

- Hvordan er det fornuftig å kutte i antall senger når det allerede er periodevis for mange pasienter, Hoff?

- En kan ikke kutte i senger uten å gjøre reelle tiltak. Hvis vi tar ned to senger, kan det innebære at disse pasientene behandles dagkirurgisk i ettertid. Vi må ved en sengereduksjon se på drift, sier klinikksjefen.

Et konkret problem ved Ålesund sjukehus er at det er for få enkeltrom. Enkelte pasienter som trenger enerom kan derfor ta opp et tremannsrom, og dermed blir det overbelegg.

Tidvis korridorpasienter

Han erkjenner at det fra tid til annen er overbelegg på kirurgisk avdeling i Ålesund.

- Ja, av og til er det korridorpasienter. Vi har 60-70 prosent øyeblikkelig-hjelp-pasienter, og med epidemier får vi en til to sånne topper i året, mener Hoff.

Kirurgisk klinikk arbeider i hovedsak med å øke aktiviteten for å behandle flere pasienter. Dette gir økt inntjening for sjukehuset.

- Vi har hatt ei fin økning i aktivitet. Ventetidene har gått ned. Det handler om å behandle pasienter på en mest mulig riktig måte og gi god behandling, sier Hoff.

Ifølge klinikksjefen har det i 2014 vært lite overbelegg generelt.

Aktuelt å fjerne sengepost

Ifølge styrepapirene vil det konkret bli jobbe med "å få effekt av fellesprosjektet knyttet til avvikling av en sengepost ved sjukehuset".

Per dags dato er det snakk om uløste utfordringer på ca. 3 millioner i kirurgisk klinikk Ålesund for 2015.

I 2014 har klinikk for kirurgi hatt inntekter 5,6 millioner kroner over budsjett, men samtidig underskudd knyttet til varekostnader og variable lønnskostnader.

På fredagens styremøte i Helse Møre og Romsdal er det lagt fram forslag om å fjerne 22 senger ved Ålesund sjukehus.

Ålesund sjukehus Foto: Staale Wattø