Else Yksnøy jobber som frivillig i Ålesund kommunes prosjekt som kalles «Støtte i eget hjem – friminutt for pårørende».

– En meningsfull oppgave der jeg føler at jeg gjør noe som virkelig betyr noe.

Pusterom

– Jeg stiller opp når den pårørende til en person med demens trenger et lite pusterom og samtidig føle seg trygg på at alt går bra hjemme, forteller Else Yksnøy.

Hun er pensjonist nå, men har lang yrkeserfaring som omsorgsarbeider.

– Jeg har fortsatt mye å holde på med, men dette var noe jeg virkelig ønsket å gjøre, sier hun.

Frivillige

– Else gjør en fantastisk jobb, og vi håper at andre også kan tenke seg å stille opp som frivillige, sier Annfrid Glomseth som er prosjektleder.

Tiltaket er først og fremst rettet mot pårørende med omsorg for hjemmeboende personer med demens.

– Vi har flere gode tilbud for personer med demens i Ålesund kommune, men av ulike grunner er det ikke alle som kan gjøre seg nytte av disse, fortsetter Glomseth.

De fleste familiene vil jo gjerne fortsette å bo sammen, men det kan være slitsomt hvis man ikke kan ta seg noen små friminutt i hverdagen.

– Det kan være noe så enkelt som å gå seg en tur alene eller møte venner og kolleger, sier Else Yksnøy.

Er det noen hjemme, behøver ikke den pårørende å engste seg.

Nå ønsker Annfrid Glomseth å gjøre dette tilbudet bedre kjent både for pårørende og for folk som kan tenke seg å stille opp som frivillige.

– Vi forlanger ikke at de skal ha helsefaglig bakgrunn som Else, men de må jo like å være sammen med folk. Vi gir selvsagt opplæring og veiledning, og stiller opp hvis det skulle oppstå situasjoner underveis.

Forutsigbart

– Og det er viktig å understreke at de frivillige ikke skal være så bundet at det går ut over andre aktiviteter de har. Det må likevel være forutsigbart for dem som får hjelp, sier Glomseth.

– Oppgaven som frivillig i dette prosjektet gir meg veldig mye, og jeg håper riktig mange ønsker å bidra, sier Else Yksnøy.

– Og både pårørende og frivillige kan ta kontakt med meg, sier Annfrid Glomseth.