Pasienten, som har klaget inn saken til Fylkesmannen i Møre og Romsdal, oppsøkte fastlegen sin i en kommune på Sunnmøre ti ganger med blant annet blod i urinen, og stadig dårligere form.

- Fastlegen skal angivelig ikke ha tatt tak i problemstillingen eller sendt pasienten til videre utredning, kommer det fram i klagesaken som nå er oversendt til Statens helsetilsyn.

Helsetilsynet skal vurdere om det er grunn til å gi administrative reaksjoner mot fastlegen.

Ble dårligere

Etter det Sunnmørsposten kjenner til, ble pasienten i august så dårlig at pårørende valgte å få time hos en annen lege i kommunen.

Denne legen gjorde utvidede undersøkelser og henviste pasienten videre. Da kom det fram at pasienten hadde kreft, som hadde spredt seg fra urinblære og til prostata. Det ble tatt grep og pasienten ble henvist til St. Olavs i Trondheim.

Pasienten er fortsatt til behandling og ligger nå på Ålesund sjukehus.

Tok ikke grep

- Vi kan ikke se at fastlegen har gjort en diagnostisk avveielse i forhold til at det ble funnet blod i urinen, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal til smp.no.

Han mener at manglende oppfølging av prøver og undersøkelser kan være uforsvarlig, og har derfor sendt saken til Statens helsetilsyn.

- Vi forventer at prøvesvar vurderes og følges opp dersom det er påkrevet. Det går an å gjøre feil, men da skal man ha gjort en skikkelig jobb i forkant, mener Innerdal.

Mangler i journalen

Fylkesmannen mener at det er store mangler i fastlegens journalføring. Pasienten, som er i 70-årene, fikk undersøkt urinen sin, både med strimmel og mikroskopi, og i perioden 2004-2011 var alle prøvene negative.

Men i 2012 ble det påvist spor i urinen. Dette gjentok seg i 2013, og i 2014. Bare i år har pasienten vært ti ganger hos fastlegen, som mente det var snakk om urinveisinfeksjon.

Pasienten ble likevel ikke bedre av antibiotika som ble gitt i perioden januar til august. Likevel ble det ikke tatt videre undersøkelser.

- Ved langvarig urinveisinfeksjoner hos menn vil bakenforliggende sjukdom og forandringer i urinveiene være nærliggende å undersøke, mener assisterende fylkeslege Innerdal.

Han mener at det ikke kommer fram hvilke vurderinger legen har gjort, og ifølge Legehåndboka anbefales det at alle pasienter over 35 år med dette symptombildet blir henvist videre til utredning.

Innerdal mener at det kan være at fastlegen har mer kunnskap om pasienten enn det som kommer fram i journalen, men på grunn av mangelfull journalføring er det vanskelig å få klarhet i hvilken behandling som er foreslått, gitt og hvilken oppfølging som er planlagt.

- Nøyaktig dokumentasjon er grunnleggende for at annet helsepersonell, for eksempel vikarer, skal kunne forstå hva som er gjort og gjøre dem i stand til å overta stafettpinnen. Konsekvensen av mangelfull dokumentasjon er at helsehjelpen kan bli uoversiktelig, tilfeldig og i verste fall uforsvarlig, sier Innerdal.

Den assisterende fylkeslegen vil ikke konkludere om kreftpasienten kunne fått hjelp før, men mener at det på bakgrunn av klagen fra de pårørende var nødvendig å opprette tilsynssak.

Legens konklusjon

Fastlegen konkluderer med at han under behandlingsforløpet, og i ettertid, ikke har gjort noen feil.

Han mener det ikke var grunnlag for henvisninger under hans konsultasjoner, men ved forverring var det et naturlig neste trinn.

- Imidlertid reiste jeg på ferie og pasienten oppsøkte andre leger som ivaretok dette, uttaler fastlegen, som mener at blod i urinen kan forekomme etter bruk av et legemiddel som pasienten hadde behov for.

Pasientens pårørende hevder imidlertid at de tok kontakt med andre leger på grunn av manglende hjelp, etter det Sunnmørsposten kjenner til.

De mener at pasienten burde blitt henvist, og at en epikrise fra St. Olavs viser at det ikke er noen tvil om at urinprøver med blod skulle vært sendt til kreftundersøkelse allerede i januar 2012.

TILSYNSSAK: Assisterende fylkeslege Cato Innerdal har sendt saken over til Statens helsetilsyn.