Fire ganger i året måler Norges Bank temperaturen i norsk næringsliv. De gjør de gjennom spørreskjemaer til et stort antall bedrifter landet rundt. Dette deles så igjen opp i regional rapporten. Region Nordvest består av Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Tallen viser fortsatt vekst, selv om den er ganske svak. En av grunnen til det er at problemer med å skaffe nok kvalifisert arbeidskraft.

Økende problem

– Som i forrige runde ville 31 prosent av bedriftene hatt problemer med å møte en vekst i etterspørselen. 23 prosent hadde problemer med å skaffe kvalifisert arbeidskraft ved økt etterspørsel, mot 20 prosent i forrige runde, skriver Norges Bank i rapporten.Regionalt nettverk er Norges Banks viktigste temperaturmåler for utviklingen i norsk økonomi. Sentralbanken har flere ganger i året samtaler med ledere fra nærings- og samfunnslivet om den økonomiske utviklingen i deres bedrifter og næringer, til sammen rundt 300 besøk i hver runde.

Følg smp.no på Facebook du også!

Svak vekst i nordvest

Banken viser til at samlet sett har det vært svak vekst i aktivitetsnivået i Nordvest. Hjemmemarkedsindustrien og eksportindustrien meldte om litt vekst i produksjonen de siste tre månedene. Oljeleverandørnæringen har hatt nullvekst.

For de neste seks månedene forventet hjemmemarkedsindustrien og eksportindustrien fortsatt litt vekst, mens oljeleverandørnæringen så for seg noe fall i produksjonsvolumene, påpeker Norges Bank.

Svak varehandel-vekst

I sum venter ikke Norges Bank de store endringen for næringslivet på Nordvestlandet det neste året.

Banken spår ut fra signalene de har fått inn at investeringslysten i næringslivet vil bli litt svakere, samtidig som vi vil oppleve en svak vekst innen varehandelen og et moderat fall inne kommune- og sykehussektoren.

Hva tror du? Er Norges Bank for pessimistiske eller treffer de? Si din mening i kommentarfeltet!