I oktober valgte Marte Styve Holte å trekke seg på dagen som styreleder i Helse Midt-Norge på grunn av overstyring fra eieren, Helse- og omsorgsdepartementet. Dagen etter trakk også administrerende direktør Trond M. Andersen seg, på bakgrunn av manglende tillit.

Torsdag ble det klart at direktør Astrid Eidsvik trekker seg av samme prinsipper som Styve Holte, nemlig at eieren blander seg inn i arbeidsprosesser som er delegert.

Styve Holte: - Stort og viktig arbeid

- Jeg synes det er veldig beklagelig at Eidsvik går av. Det er en dyktig leder som har gått av, og det er ikke mange år siden hun fikk helselederprisen, sier Styve Holte.

Den tidligere styrelederen fra Volda vil ikke kommentere selve avgangen, fordi hun ikke har lest styredokumenter siden hun selv gikk av, men vil gjerne berømme Eidsvik for innsatsen.

- Hun er den sjukehusdirektøren som  har sittet lengst i Norge. Hun har gjort et stort og viktig arbeid, både med å samle Helse Møre og Romsdal, men også med utviklingsplanen, hevder Styve Holte.

- Hvorfor blir det så mye bråk i helsestyrene?

- Generelt er det krevende og store virksomheter. Sakene berører mange deler av samfunnet og dermed er det naturlig at det blir mange meninger og konflikter.

Finansieringsmodellen fra Helse Midt-Norge har over flere år sørget for knallharde økonomiske krav for Møre og Romsdal. I fjor var det så tøft at fylkesordfører Jon Aasen ba om å bli rettferdig behandlet. Tidligere styreleder John H. Kvalshaug uttalte at Eidsvik jobbet under et umenneskelig press, og at hun var blant de beste helselederne i landet.

Eidsvik hadde tillit til HMN

For under én måned siden var det harmoni mellom direktøren og Helse Midt-Norge:

– Jeg har stor respekt for synspunktene i saken, og en del av jobben min er å lytte til folket. Den nye ledelsen i Helse Midt-Norge kjenner situasjonen godt, så jeg mener vi vil lande saken på en god måte, sa Eidsvik til Sunnmørsposten.

Videre fortalte hun at det hadde vært et stort press som direktør:

– Det har vært intenst. Det tyngste har vært at jeg blir tillagt synspunkter og mistenkeliggjort for å ha meninger jeg faktisk ikke har.

– Hva tenker du på?

– Jeg har fått høre at jeg tenker mer på økonomi enn på pasienter, og at jeg ønsker å legge ned virksomheter ut fra økonomisk tankegang. De fleste omstillingene vi gjør er for å sikre god kvalitet, og som direktør må jeg ha fugleperspektivet over hele fylket.

Helse Møre og Romsdal har foreløpig gjort det slik at Eidsvik kun skal snakke med NRK. Derfor har ikke Sunnmørsposten fått en kommentar fra Eidsvik selv vedrørende avgangen, men til NRK sier hun:

– Helt i innspurten av arbeidet med sjukehusvalget har jeg opplevd at Helse Midt-Norge har grepet inn på en måte jeg synes er uakseptabel.

Til NRK sier Eidsvik at hun føler seg overkjørt, og at hun ikke har hatt tillit hos Midt-Norge med tanke på å fullføre arbeidet.