Store deler av Sunnmøre og deler av Nordfjord var uten strøm i en times tid lørdag kveld - enkelte i drøye to timer. Strømbruddet skjedde ved 19.30-tida og de siste fikk strømmen tilbake ved 21.45-tida, ifølge Mørenett.

Mellom 80 og 90.000 strømkunder i om lag 25 kommuner fra Romsdalsfjorden og sørover til Nordfjord var rammet. Det innebærer at minst 150.000 mennesker var strømløse.

Gjør som flere enn 20.000 andre - følg smp.no på Facebook

Tror ikke strømmen forsvinner igjen

Divisjonsleder i Mørenett, Peter W. Kirkebø, opplyser at strømmen var tilbake i Ålesund-området og Nordre Sunnmøre klokka 20.30.

Det ble gjort ved hjelp av parallellnettet og egen kraftproduksjon.

– Vi bruker parallellnettet, men det er relativ lite strøm vi får herfra. I tillegg produserer vi strøm ved Tafjord og Tussa sine kraftverk. Det må til for å ha nok strøm til hele området, sier Kirkebø.

Ved 20.30-tida var fortsatt er et lite område i Haram uten strøm og deler av Søre Sunnmøre - blant annet Ulsteinvik. Abonnenter i Vanylven og Herøy var uten strøm i rundt en time til.

– De siste som fikk tilbake strømmen var et område i Ørsta rundt klokka 21.45, forteller Kirkebø.

– Er det fare for at strømmen forsvinner igjen?

– Nei, vi mener at vi skal ha kontroll på situasjonen i natt og utover morgendagen. Det er ingenting nå som tyder på at strømmen vil forsvinne igjen, sier han.

Jordfeil

Feilen på hovednettet var imidlertid ikke rettet og Statnett vil jobbe utover natta med retting.

– Vi vet ennå ikke hvor feilen er geografisk. Vi må først finne den, også må den utbedres, forteller kommunikasjonssjef Nina Kviberg til smp.no.

Det var 420-linja fra Viklandet til Ørskog som falt ut klokka 19.31 på grunn av jordfeil.

– Vi jobber med å finne ut hvorfor, og vi jobber på spreng for å få bygget opp igjen nettet. Statnett beklager ulempen dette forsårsaker, og kommer tilbake med informasjon så snart som mulig, sa Kviberg tidligere på kvelden.

– Kan strømbruddet bli langvarig?

– Det kan jeg ikke svare på nå, svarte Kviberg og henviste til hjemmesiden deres for oppdatert informasjon.

Ingen alvorlige hendelser

Verken Sunnmøre politidistrikt eller 110-sentralen for Møre og Romsdal hadde seint lørdag kveld fått meldinger om alvorlige hendelser som følge av strømbruddet.

Etter at strømmen begynte å komme opp igjen, rykket brannvesenet flere steder ut på automatiske brannmeldinger, men det er ikke meldt om reelle branner.

Alle nødtelefonene skal etter det smp.no kjenner til ha fungert underveis.

– Vi har aggregat på sjukehusene og har fått beskjed om at alt er ok ved Ålesund sjukehus. Det er heller ingen problemer med våre nødtelefoner, opplyste informasjonssjef Trine Kvalheim ved Helse Møre og Romsdal til smp.no.

– Telefonene virker slik de skal, dermed har vi kontakt med folk som kunne trenge hjelp, sa operasjonsleder Kenneth Sætre ved Sunnmøre politidistrikt til NRK.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor tvitret imidlertid ved 21-tida at noe av mobildekningen hadde vært ute på Sunnmøre, men at situasjonen var i ferd med å ordne seg.

Reservestrøm

– Hovednettet inn til Sunnmøre har falt ut. Jeg kjenner ikke til årsaken til dette, men Statnett prøver å få inn strømmen igjen. Nå kom strømmen tilbake her i Spjelkavik i Ålesund, så jeg regner med at den er tilbake snart, sa Peter Kirkebø i Mørenett kl 19.53.

Romsdal var ikke berørt ifølge Kirkebø. Vestnes ligger for øvrig i Romsdal, og ifølge tipsere derfra har strømmen vært ute hele tiden.

Strømmen var glimtvis tilbake flere ganger i løpet av den første halvtimen etter strømbruddet skjedde.

– Statnett prøvde å få opp igjen hovednettet mellom Sunndalsøra og Sunnmøre, men det falt ut igjen. Nå har de gitt opp dette, så nå er vi i ferd med å koble inn parallellnettet, reservestrøm og starte strømproduksjon i området for å forsyne, sier Kirkebø klokka 20.05.

Statsministeren tvitret

Statsminister Erna Solberg meldte på Twitter at strømbruddet kom midt under en festmiddag på Sunnmøre.

- En ropert er allerede fremskaffet til talerne, opplyser Solberg.

Er det strøm der du bor? Bruk kommentarfeltet!

Ingen tvil om at strømmen var vekke - bildet er tatt fra Sunnmørspostens redaksjonslokale i retning rådhuset. Foto: Torbjørn Eidhammer
Ved sjukehjemmet på Hatlane i Ålesund var tydelig aggregatet tatt i bruk under strømbruddet. Foto: Hanna Relling Berg
Erna Solberg ble også rammet av strømbruddet mens de feiret dåpen av det nye overvåkingsfartøyet statsministeren døpte i Tomrefjord tidligere lørdag.