STOCKHOLM (smp.no): – Jeg har det egentlig helt greit. Vi tar det hele time for time. May-Britt og jeg får veldig god hjelp av attacheene våre som passer på oss og følger oss hit og dit hele tiden sånn at vi slipper å tenke på det praktiske, sier Edvard Moser.

Øvde på seremonien

– Vi har øvd på prisseremonien i dag, så vi vet hva vi går til. Men endatil det blir komplisert for vi må stå på en bestemt måte en plass midt inne i en ring, bukke tre ganger og i riktig retning og alt slik. Det er mye detaljer å huske på. Å motta prisen blir plutselig veldig komplisert, ler nobelprisvinneren. – Det går helt fint det, tilføyer han.

– Har du fått masse instrukser om banketten etterpå?

– Der er det masse etikette. Det har jeg litt sommerfugler for, at jeg ikke gjør noe helt forferdelig galt, ler Edvard.

– Har du brukt mye tid på å pugge etiketten?

– Nei, det er for sent det, repliserer han.

DIREKTE: Se prisutdeingen her

Hektisk uke

Uka så langt har vært veldig hektisk og veldig forskjellig for nobelprisvinneren.

– Foredraga på søndag var på mange måter høydepunktet for oss. Vi ikke bare fortalte om det vi har gjort – som er årsaken til at vi har fått denne prisen – men også hva vi holder på akkurat nå og en del helt nye ting som ingen har hørt om før nå, så det var kjempegøy.

– Etter det har det vært den ene mottakelsen etter den andre. Vi hørte på kjemiforelesninga, det var kjempeartig, så var vi på ambassaden, forteller Edvard.

Tre arrangement i dag

I dag er det først utdelinga av nobelprisene, så er det banketten i kveld, samt en fest midnatt etter banketten som blir arrangert av økonomistudenter.

– I morgen er det innspilling av det som heter Nobel Minds, det er et TV program med diskusjon rundt et bord med alle prisvinnerne i alle fag og der vi prøve å snakke på tvers. Det skjer på dagen og så på kvelden er det middag på slottet med kongen enda en gang.

– Da er det vel nesten slutt. Så er det avrunding på fredag tror jeg så skal vi til Uppsala på lørdag for å gi forelesninger der, forteller Edvard.

– Rekker dere å se døtrene deres og snakke med dem av og til?

– Det blir fem minutter her og fem minutter der. Vi ser dem kanskje like mye i overskriftene i avisene som i det virkelige liv, sier nobelprisvinneren rett før han må på rommet og kle seg om til festivitasen i dag.

Les også: Slik blir den storslåtte Nobelbanketten

May-Britt Moser er klar for å motta nobelprisen i medisin onsdag. Her på hotellet sammen med en av medarbeiderne i Nobeldesken på Grand Hotel. Mobilfoto: Inger Otterlei