SISTE: Helse Midt-Norge går for Molde

STJØRDAL (smp.no):  Ansattrepresentant Rune Heggedal fra Volda var den første som tok ordet da det ble åpnet for debatt i sjukehussaken i styret i Helse Midt-Norge torsdag.

Han grep innledningsvis fatt i de alvorlige påstandene rundt avgangen til sjukehusdirektør Astrid Eidsvik.

– Det er et stort problem for meg som styrerepresentant hvordan jeg skal forholde meg til dette. Jeg vil gjerne vite hva som er sant fordi jeg er medansvarlig, påpekte han.

– Hvordan kunne hun oppleve det?

Også Bjørg Henriksen som er valgt inn fra de ansatte sa hun var bekymret over det som var kommet fram.

– Var noen i administrasjonen i Helse Midt-Norge klar over avgangen til Eidsvik på forhånd? Eidsvik har sagt at hun opplevde en innblanding der hun følte seg faglig diskvalifisert. Hvordan kunne hun oppleve det? Dette er spørsmål som har vært reist i media og spekulert i, og jeg føler vi i styret burde fått en avklaring på forhånd hva som virkelig skjedde, sa Henriksen.

Hun gikk i likhet med Tore Kristiansen for Kristiansund, selv om hun støttet seg på de faglige vurderingene kollega Heggedal skisserte i sitt innlegg.

Les saker fra dagens møteDirektør Haga: – Ålesund fortsatt sjukehus nummer 1Anbefalte Molde - får behandle sjukehussaken

Tok forbehold

Heggedal gjorde det klart at han ville ha protokollført at hans stemme var avgitt under forutsetning av at Helse Møre og Romsdal hadde gjort et lovlig vedtak.

Heggedal sa på sin side at han ikke var kjent med at styret hadde mottatt verken åpne eller skjule styringssignaler, samtidig pekte han på at påstander om det motsatte kom fra høyt ansette personer med offentlige embeter.

Volda-legen avsluttet med å si at han ville støtte seg til Helse Møre og Romsdal - som altså gikk for Molde.

– Godt helsetilbud uansett

Til selve tomtevalget fortalte Heggedal at han hadde skiftet mening flere ganger. Han hadde landet på å legge til side argumenter om pasientlekkasjer og størrelsen på sjukehuset - fordi han mente befolkningsgrunnlaget uansett var godt nok.

Han pekte på at det på den ene siden gjaldt saken den samfunnsmessige betydningen av sjukehusplassering, mens det på den andre siden ble en taper og vinner blant de to byene som begge sterkt ønsker sjukehus i sin kommune.

– Det har store konsekvenser og gjelder lokalsamfunnet. Det blir en by som vinner og taper når det gjelder lokale forhold, men ikke når det gjelde helsetilbudet etter mitt syn. Det er godt uansett, påpekte han.

Volda-legen mente de faglige argumentene talte til fordel for Molde når det gjaldt rekrutering, men pekte samtidig på at Kristiansund også hadde viktige fagmiljøer. Molde-alternativet var samtidig det valget som ga minst risiko i overgangsfasen, mente Heggedal.

Ansattrepresentant Rune Heggedal fra Volda fortalte at de siste ukenes utvikling etter sjukehusdirektør Eidsvik sin avgang hadde vært vanskelig. Foto: Torbjørn Eidhammer