Dette sier forretningsmann Bjarne Haagensen i Ålesund. Mange han snakker med er enig i dette, ifølge han.

– Med de to fjordkryssingene blir det meste av Sunnmøre bundet sammen. Satsing på en kommune kan brukes til å få til rask finansiering, sier han.

Ingen gigant

Bjarne Haagensen mener at det ikke er grunn til å frykte konflikt mellom Ålesund og de andre sunnmørskommunene.

– Ålesund er jo ikke enig internt. De forskjellige tjenestetilbudene blir liggende der folk bor, og Volda kan godt få styre helsevesenet, sier han.Bjarne Haagensen sier videre at noen kan synes at Sunnmøre kommune er et radikalt forslag. Men det er ingen skremmende stor kommune i norsk sammenheng. Mens det på Sunnmøre er rundt 142.000 innbyggere, har for eksempel Trondheim kommune rundt 170.000 innbyggere.

Det haster

Prosessen som skal gi Norge en ny kommuneinndeling, skal ifølge regjeringens planer være avsluttet innen 2018.

– Det betyr at det haster med å komme med innspill. Vi må ikke kaste bort tida med store lokaliseringsdebatter, men være villige til på se stort på det og arbeide for mulige framtidsrettede løsninger. Det er nå vi har sjansen, sier Bjarne Haagensen. Betingelsene er at de to bruene blir bygd og dette er tiden for å få ut penger til dem.

Dagens fylkeskommuner blir forandret. Sunnmøre kommune kan sette en stopp for den stadige skjevfordelingen av midler i denne delen av landet.

God idé

– Ideen er god, men de statlige myndighetene har uttalt motvilje mot kjøpslåing, fordi det kan utløse lignende krav over hele landet, sier professor Jørgen Amdam.

Han har sans for en kommune mellom Romsdalsfjorden og Nordfjorden. Et spørsmål er maktforholdet mellom lokale folkevalgte organer og det overordnede «konsernstyret». Det største problemet en slik kommune kan få er finansieringen av de små yrkesrettede fagene i videregående. Selv i dag har ikke alle fylker alt.

Følg smp.no på Facebook