Bare i Norsk Sjømannsforbund, som organiserer matroser og catering, er 250–300 personer rammet.

Tillitsvalgte i Fjord1 sier det medfører en dramatisk lønnsnedgang for de av Norsk Sjømannsforbund sine medlemmer som har personlig tillegg når Fjord1-ledelsen nå blant annet har besluttet å fjerne personlige tillegg fra april 2015.

Kan utgjøre flere tusen kroner per måned

–Dette medfører at vi vil få enkelte ansatte som går ned 5-6.000 kroner i lønn per måned, selv om det er store variasjoner i hvor mye de enkelte av medlemmene våre blir rammet. Folk er skuffet og opprørt over rederiet, og mange reagerer også på at de måtte få en sånn beskjed i desember, ikke lenge før jul, sier Terje Hals, hovedtillitsvalgt i Norsk Sjømannsforbund i Fjord1.

Gjennom denne beslutningen avvikler Fjord1-ledelsen en tidligere inngått lønnsutjevningsavtale for dekk og cateringansatte. Organisasjonene Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Det Norske Maskinistforbund har alle skrevet uenighetsprotokoller om dette, og også bedt sentrale organisasjoner om bistand.

Vil vurdere lovligheten

Fjord1 bruker sin styringsrett og foretar en såkalt administrativ beslutning når Fjord1-ledelsen nå setter tidligere inngåtte avtaler/protokoller med tillitsvalgte til side.

– Vi i Sjømannsforbundet har gitt uttrykk overfor Fjord1-ledelsen at vi synes dette er galt, og vi har sendt saka inn til Norsk Sjømannsforbund sentralt for å få en juridisk vurdering, sier Hals.

Ifølge Hals er de uenige i oppsigelsen av de lokale avtalene/protokollene som de hadde med rederiet. – Disse sa at ansatte i tidligere MRF skulle ha tilnærma lønnsfrys i to år for at de tidligere ansatte i FSF skulle nå de lønnsmessig igjen, sier Hals.

HR-direktør i Fjord1, Andre Høyset, sier i sin kommentar til Sunnmørsposten at Fjord1 er i en prosess der de samordner alle vilkår til de ansatte i selskapet.

Bakgrunn

Å samordne lønnsavtaler for de sjøansatte i Fjord1 har vært et stort tema siden fusjonen mellom Fylkesbaatane Sogn og Fjordane (FSF) og Møre og Romsdal Fylkesbåtar (MRF) i 2012. Intensjonen var å etablere en felles lønnsavtale som skulle likebehandle de sjøansatte i de to selskapene.

Ansatte i tidligere MRF lå, og ligger fortsatt høgere, enn de som kom fra FSF. Målet var å få en to års overgangsordning der lønnsavtalene skulle samordnes.

Men det viser seg nå at det vil ta seks til åtte år å harmonisere lønnsnivåene med forventet lønnsutvikling for Sjømannsforbundet. Dette ifølge et brev fra den administrative ledelsen til de sjøansatte i desember. Der beklager ledelsen at hele overgangsordningen/samkjøringsprosessen har feilet på mange områder.

De påpeker også at den oppleves for mange som urettferdig fordi man ikke har klart å bygge det likhetsprinsippet som var ønskelig da prosessen starta.

Selskapet ser også at kostnadsnivået med overgangsordningen har blitt betydelig mer kostbar enn forutsatt. Ledelsen skriver i brevet at de ikke har mulighet til et betydelig høgere kostnadsnivå enn forutsatt i 2012 i dagens anbudsregime. De påpeker også i brevet til de ansatte at Fjord1 i sum har gode ansettelsesvilkår.

Foto: Arkivbilde/Bjørn A. Hansen