En fysioterapeut på Sunnmøre ble anmeldt av Fylkesmannen i Møre og Romsdal etter at fire kvinner slo alarm om seksuelt krenkende atferd. Politiet gjennomførte ransaking av behandlingsstedet for å sikre spor. Etter hvert overtok politiet i Nordmøre og Romsdal etterforskningen.

Fysioterapeuten skal ha brukt spesielle hånd- og kroppsplasseringer, i tillegg til andre upassende metoder.

Politiet: - Mangler bevis

- Saken er nå henlagt etter bevisets stilling. Dette ble klart like før jul, opplyser politiadvokat Anne Berit Lian i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til smp.no.

Ifølge Lian har politiet gjort en omfattende etterforskning og også oppnevnt en sakkyndig person til å vurdere saken.

Det var, etter det Sunnmørsposten kjenner til, fire voksne kvinner som hevdet seg utsatt for seksuelt krenkende atferd. For den ene skal dette ha pågått over lengre tid, ifølge den opprinnelige siktelsen.

Siktelsen hadde en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil ett år. Pasient- og brukerombudet klaget på vegne av kvinnene.

- At politiet har henlagt saken var helt nytt for meg. Vi har holdt kontakt med klagerne for å oppdatere dem, de var jo interessert i å få vite utfallet, sier pasientombud Runar Finvåg i Møre og Romsdal.

Les også: Fysioterapeut mister lisensen etter sex-atferd mot fire kvinner

Tok autorisasjonen

Samtidig har Statens helsetilsyn vedtatt at fysioterapeuten på Sunnmøre skal miste autorisasjonen sin, slik at han ikke kan jobbe.

- Hva er status i saken hos dere?

- Status er at det foreligger et vedtak om tilbakekall av autorisasjon, sier saksbehandler Espen Garmel i Helsetilsynet.

- Er bakgrunnen for det at dere fant det bevist at vedkommende har vært seksuelt krenkende?

- Vi fant det bevist, ja. Det er essensen, svarer Garmel.

Les også: Fysioterapeut siktet for seksuelt krenkende atferd

Helsetilsynet: - Har bevis

- Jeg har ikke noen annen kommentar enn det vi har skrevet skriftlig, sier fagsjef Anne Myhr til smp.no.

Ifølge Myhr er det slik at Helsetilsynet ikke venter på politiet i saker de mener er tilstrekkelig opplyst. Statens helsetilsyn skal forholde seg til helsepersonelloven, mens politiet skal etterforske etter straffeloven.

- Hva er din kommentar til at politiet mangler bevis, men at dere har nok til å frata vedkommende autorisasjonen?

- Vi mente saken var opplyst godt nok til å fatte vedtak.

- Burde dere ventet på at politiet gjorde seg ferdig?

- For å fatte vedtak var ikke det nødvendig i denne saken, sier Myhr.

- Godt dokumentert

Sunnmørsposten har fått tilgang til den skriftlige argumentasjonen til Helsetilsynet. Vedtaket ble gjort 23. juni 2014, mens politiet konkluderte like før jul samme år.

I dokumentasjonen kommer det fram at Helsetilsynet mener at det er godt dokumentert at fysioterapeuten har vært seksuelt krenkende.

Helsetilsynet er tydelig på at pasientene beskriver såkalt grenseoverskridende atferd.  De har også fått tilgang på politiets sakkyndige vurdering, og der står det at mannens hånd- og kroppsplasseringer i flere tilfeller ikke var adekvate, selv om de fleste metodene han brukte var anerkjente.

Les også: Suspenderer autorisasjonen til fysioterapeut

- Tok opp t-skjorten sin

Fysioterapeuten skal ha brukt strekk- og avspenningsteknikker som politiets sakkyndige ikke kjenner igjen som vanlige. Felles for metodene er at de gir svært nær kroppskontakt, som kan misbrukes og misforstås.

- Metodene er brukt ukritisk på flere kvinnelige pasienter uavhengig av plagene de frembød, begrunner Helsetilsynet.

Fysioterapeuten skal, etter det Sunnmørsposten kjenner til, også ha brukt en metode der han trakk opp sin egen t-skjorte for å skape hudkontakt/friksjon.

Denne metoden mener helsetilsynet er faglig uholdbar og uetisk, og hevder det er oppsiktsvekkende at fysioterapeuten i første fase forsvarte bruken, mens han senere endret forklaring.

Det reageres også på andre metoder, og derfor er konklusjonen at det ikke er grunnlag for å gjøre om vedtaket.

Selv har mannen nektet straffskyld i politisaken hele veien.

- Tyngre bevis for fengsel

Fylkeslege Christian Bjelke hos Fylkesmannen, som har anmeldt saken, sier at han støtter Statens helsetilsyn.

- Det fysioterapeuten har gjort avviker fra vanlige medisinke behandlingsmetoder. Jeg håper at folk lærer av denne saken, sier Bjelke.

Han understreker at det er forskjell på straffelov og helsepersonelloven.

- Slik skal det også være. Det skal tyngre bevis til for å gi bøter eller fengsel enn å nekte noen jobb, sier fylkeslegen, som ikke vil kritisere politiet.

Saken er nå til behandling og er ikke avgjort hos Statens helsepersonellnemnd for klagebehandling.

- Ikke sikkert at det var seksuelt motivert

Ifølge advokat Torgeir Langva, som representerer mannen, har to kvinner moderert sine forklaringer. Statens helsetilsyn har ikke hatt tilgang til avhørene hos politiet, men ingen av kvinnene skal ha trukket sine forklaringer.

Advokat Langva klaget på vedtaket 4. juni, men fikk avslag.

I klagen skriver advokaten at vedtaket om tilbakekall ikke burde vært gjort før straffesaken var avgjort. Han mente at det kunne komme fram nye opplysninger, og at Helsetilsynet i for stor grad har lagt til grunn de opprinnelige klagene via Pasient- og brukerombudet.

- Hvis de mer moderate forklaringene til pasientene legges til grunn, er det ikke tilstrekkelig sannsynliggjort at fysioterapeutens handlemåte overfor pasientene var seksuelt motivert, påpeker han.

Ifølge Langva har fysioterapeuten erkjent at ikke alle teknikkene han brukte var riktig og at de kunne misforstås. Fysioterapeuten skal derfor ha tatt dette innover seg, og endret opptreden, slik at lignende situasjoner ikke skal oppstå igjen.

- Det er derfor ikke nødvendig å tilbakekalle autorisasjonen av hensyn til fremtidige pasienter, påpeker advokaten i et klagebrev.

Torger H. Langva er fredag opptatt i retten, og har dessverre ikke vært tilgjengelig for kommentar overfor smp.no.

Fylkeslege Christian Bjelke. Foto: TORBJØRN EIDHAMMER
Pasientombud Runar Finvåg