- Det har aldri gått så stort ras før, sier Jan Arild Hagen.

Hagen er trolig den ålesunderen som får med seg det meste av bevegelser i fjellsidene på Sula, også den siste snøflekken hver eneste vår.

- Dette er et stort ras. Det har gått fra toppen av Sulafjellet og så langt ned som snøen rekker. Heldigvis bor det ikke lenger folk i området, slik som i tidligere tider, sier Hagen.

Ligger vest for Langevåg

Han opplyser at raset har gått i fjellsiden over Flesje, noen kilometer vest for Langsvåg og langs Hessafjorden.

- Det går ingen stor elv nedover Flesjaskaret, bare noen småbekker. Raset inneholder både snø og jord. Det har vært bløtt og mye regn. Snøen har løsnet fra underlaget og tatt med seg jord nedover, mener Hagen.

Beredskapskoordinator Espen Søbstad i Sula kommune var torsdag formiddag ikke klar over at det har gått et ras vest for Langevåg.

- Nei, vi har ikke fått noen meldinger, men jeg skal undersøke. Det er jo mange turgåere på Sulafjellet.

En av grunneierne på Flesje, Arne Lerheim, forteller at han ikke vet om Sula-raset har gjort noen skade. Lerheim er usikker på hvor langt ned det har gått.

Viser godt i terrenget

Det lange og smale raset av jord og snø, er godt synlig fra Ålesund.

Fjellsida er temmelig bratt, og trolig ikke særlig fristende for turgåere med de vær- og snøforholdene vi har om dagen.

Flesje er noen avfolka garder og del av eit større kulturlandskap vest for Langevåg. I området er det hustufter fra 1700-tallet, men og med rester etter murer fra jernalderen, ifølge Wikipedia.

- Ut fra tallet på alle hustuftene, sammen med størrelsen på innmarka, tyder det på at det var gode forhold for bosetning på Flesje.

Turområde

Flesje er et av stoppene på kulturminneløypa i kulturlandskapet Kjellingset-Flesje-Kalvestad. Løypa er skilta og starter ytterst på Sula, på parkeringsplassen på Kjellingset/Æhammaren.

Området har mange fornminne. Langs strandlina ligger flere hustufter og gravrøyser.

De eldste tuftene er fra eldre jernalder, ifølge Wikipedia, som også nevner at kulturlandskapet blir holdt i hevd av omlag 300 utegangarsau.

Fjellsida er bratt der raset har gått. Det er ingen bebyggelse i dette området. Foto: Morten Hjertø