Ekornes ASA får 10 millioner kroner over en fireårsperiode fra Forskningsrådet til å innføre robotsøm.

Aure er fornøyd. - Vi fikk det vi søkte om. Hvis vi ikke klarer å automatisere sømproduksjonen vil vi slite over tid. Det er fryktelig viktig å få til dette prosjektet med tanke på å opprettholde arbeidsplasser og øke lønnsomheten, sier han og forteller at det ligger en forhistorie bak søknaden.

Banebrytende i verdensmålestokk

- Vi har tidligere fått midler fra Forskningsrådet til å gjennomføre forprosjekt og hovedprosjekt og visualisering av sømaktivtet. Nå har vi gjennomført en prototyp og går nå over i en fase der vi vil bruke teknologien som er utviklet til å sette den inn i en ny produksjonsenhet; en  produksjonscelle for robotsøm. Prosjektene er banebrytende i verdensmålestokk, forteller han.

De har utviklet sensorikk og programvare for å sy fiber inn i huddelen med søm og rynkesøm. De delene som skal sys sammen av roboter på denne måten er seteplate, ryggplate og krakkeplate til stressless.

Med andre ord skal en stor del av den totale sømaktviteten på en vanlig stressless utføres av roboter.

Følg smp.no på Facebook

Effektiv produksjon

- Funksjonelt vil dette redusere manntimene som ligger bak et trekk. Målet er å redusere det med 25-30 prosent. Det betyr at vi får økt produksjonen. Arbeidsplasser vil ikke forsvinne, men de ansatte får en helt annen, mer interessant og kanskje mer krevende arbeidsoppgave der de skal operere digitale touchscreens.

Nyvinningen berører 780 ansatte ved Ekornesfabrikken. Sammen med J.E. Ekornes Vestlandske og Tynes i Sykkylven utgjør de litt over 1000 ansatte. Ved virksomhetene på Hareid og Grodås er det knapt 200 ansatte som blir berørt. Madrassfabrikken i Fetsund blir indirekte berørt.

- Robotiseringen av stresslessøm vil gi bedre volum, bedre produksjon, og ikke minst sterkere konkurranseevne i markedet, sier Aure.

Forskere fra flere land

Ekornes har hatt med seg forskere fra flere land. Sist er aktiviteten spisset mot SINTEF Raufoss Manufactoring i Trøndelag og på Raufoss.

- Dette handler om framskritt både visuelt og funksjonelt, sier Aure. - Fiberet som skal sys inn i huddelen er en limtråd som vi produserer ved fabrikken i Fetsund. Poenget med fiberet er å skape avstand mellom skum og trekk slik at ikke huden suger seg fast, forklarer han.

Har mange roboter

Roboter er ikke noe nytt fenomen hos Ekornes. De har i alt 120 roboter installert til tre og stålbearbeiding. Men det er altså nytt at roboter skal sy det meste av sømarbeidet på stresslessen.

- Robotsøm av stresslesser vil øke stresslessproduksjonen med 30 prosent, sier prosjektleder Leif Jarle Aure hos Ekornes. Foto: Roger Engvik