– Frekk og frekkere, mener Jan Ole Strand fra Stordal.

Han har lært seg ikke å oppgi e-postadressa si til det han anser som tvilsomme aktører.

Når han likevel fra tid til annen sjekker innom en gammel innboks, der såkalt søppelpost hoper seg opp, får han noen ganger særlige overraskelser.

– Nå i dag hadde jeg altså fått en mail tilsynelatende fra Kjetil Rekdal. Jeg har også fått av navn som ligner folk jeg kjenner, bare med små justeringer i enten for- eller etternavn, forteller Strand.

«Rekdal fikser deg penger»

Han mener det virker som om søppelposten genereres ut fra adresseboka til hver enkelt for at flere skal bite på det som ser ut som er post fra noen de kjenner. Eventuelt en kjendis.

– Det er jo kjedelig for dem som får navna sine misbrukt også, sånn som Rekdal. De begynner å bli bra frekke, mener Strand, som er avdelingsleder i 110-sentralen i Møre og Romsdal.

Innholdet i e-posten starter som følger:

«Jeg heter Kjetil Rekdal og jeg vil fortelle deg om et system jeg har laget som garantert kommer til å tjene deg penger!

Det er ikke sikkert du blir rik, du kan sannsynligvis ikke pensjonere deg, men det er store sjanser for at du kan tjene tusenvis av kroner ekstra hver måned! Det ville vel hjulpet på?»

Lot seg ikke lure

Videre skriver denne Rekdal at Jan Ole, som tiltales med fornavn i e-posten, må hente fram litt guts og vilje for å lykkes med inntjening av penger til ekstra mat, drikke og ferie. Det ligger også ved en link avsenderen oppfordrer mottaker til å klikke på.

– Det gjorde jeg naturligvis ikke, sier Strand.

Har politianmeldt saka

Bladet Kapital omtalte det såkalla forretningstilbudet fra Kjetil Rekdal i november i fjor, og Se og hør skrev om saken. Kapital tok kontakt med forhenværende AaFK-trener og nåværende Vålerenga-trener Rekdal, som tydelig var oppmerksom på svindelforsøkene.

– Det er helt forferdelig. Det har vært en del av dette i det siste, også på Facebook, forteller Rekdal til Kapital.

Vålerenga, treneren har anmeldt saka og håper på rask opprydding, sa han til bladet i november. Det ser altså ikke ut til å ha blitt orden på foreløpig.

Strand mener e-posten hans, og trolig også andre som mottar slik e-post, har blitt lagra i en slags database for svindelpostmottakere etter å ha registrert seg i en konkurranse.

– Jeg trodde det var en seriøs aktør, men tydeligvis ikke. Og når man først er innpå galeiet, så kommer du deg ikke ut. Jeg måtte opprette en ny e-postadresse, forteller han.

– Ha flere kontoer

Han råder andre til å ha flere kontoer, hvor du oppgir den du er minst bekymra for i konkurranser på nett og lignende. Det støtter kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet:

– Det er lurt å ha forskjellige kontoer, hvor en er til mer seriøse ting du vet du kan stole på, som skattemyndighetene og denslags.

Til aktører som er mer tvilsomme, eller i situasjoner der det ikke er nødvendig å være så kritisk, anbefaler han en adresse man ikke er redd for.

– Hvis du først har oppgitt adressa i en konkurranse eller lignende, og begynner å få e-post fra kjendiser eller venner som er i utladet og trenger penger, for eksempel, da må du nok skifte e-postadresse, mener Skåra.

Brant seg én gang

Det stemmer med Jan Ole Strands erfaringer.

– Jeg er særlig opptatt av forbrukerspørsmål og vil gjerne ha e-post om sånne ting. Men ting du tror er seriøse trenger ikke være det, og det skjer på Facebook også, sier Strand, som tidligere har blitt lurt inn på pornosider.

– Jeg holdt på å dette av stolen! Jeg trodde det var Simpsons, du vet han tegneseriefiguren, men det var det absolutt ikke.

Etter å ha fått ødelagt ei fin e-postadresse, har han lært å unngå å brenne seg igjen. Han har heller ikke tenkt å aksepteret tilbudet fra «Kjetil Rekdal».

Plages du av svindelforsøk per e-post? Si di meining!

Avdelingsleder Jan Ole Strand ved 110-sentralen Ålesund kommune passer godt på hvem han oppgir e-postadressa si til.
Ove Skåra er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. Foto: Presse