Det kommer fram i en kåring som bransjebladet Norsk Fiskerinæring har foretatt over de 50 mest betydningsfulle personene innen bransjen de siste 70 årene.

Lista toppes av tidligere handelsminister Jens Evensen og de som følger videre på lista, før Haagensen er alle embetsmenn og politikere, på ett eller annet vis.

– Jeg trodde de hadde glømt meg. Men når det er sagt, ser jeg på det som en stor ære å havne såpass høyt oppe på en slik liste, sier Bjarne Haagensen, som i mer enn en mannsalder har vært sentral i klippfisknæringa i Norge.

Sunnmøringer

Hele 11 av de 50 på lista er sunnmøringer, noe Haagensen mener reflekterer den rolla sunnmøringene har hatt i norsk fiskerivirksomhet.

– 90 prosent av alle klippfiskeksportører i landet kan du se fra Fjellstua. det sier sitt, sier Haagensen.

«Bjarne Haagensen er en av etterkrigstidens mest markante lederskikkelser i fiskerinæringen. Han snakker ikke med små bokstaver og har aldri vært redd for å si sin mening. Han er både sta og egenrådig, og kjent som en tøff forretningsmann. Alt i 1967 kom han inn i styret i Unidos, og fra 1971 til 1986 var han styreleder og klippfisknæringens ubestridte frontfigur,» står det om Haagensen i juryens begrunnelse.

Les mer om fiskerieliten på Sunnmøre i denne grafikken.

Meninger

Leiv Grønnevet fra Ålesund havner på 28. plass på lista.

– Jeg har registret det, men om en sånn liste er det alltid 100 forskjellige meninger. En annen jury hadde sikkert kommet opp med en helt annen liste, sier han.Grønnevet peker på at det kun har vært en fiskeriminister fra Sunnmøre, Oddmund Myklebust.

– Sunnmøre og fiskeriministre er har ikke gått i hop, sier han.Petter Ludvig Fladmark er nummer 42. på lista.

– Jeg har egentlig ikke noen kommentar til det, utenom at jeg nå er pensjonist, smiler 85-åringen.

<strong>På lista:</strong> Petter Ludvig Fladmark (t.h.) er nummer 42 på lista. Her fra etableringa av «Stiftelsen Fiskeriforskning» i 1984. Fra v. Peder Solem, Odd Kjell Sjøvik, Charles Remø, Johan Muri og direktør Fladmark.
<strong>På lista:</strong> Leiv Grønnevet fra Ålesund er nummer 28 på lista.