De var søndag ute på den daglige lufteturen som så ofte tidligere gikk langs Ysteneset øst i Ålesund sentrum. Der fikk toller retrieveren snusen i noe som senere viste seg å ha inneholdt rottegift.

– Vi bor i sentrum og bruker å gå tur forskjellige steder. I Ysteneset er det en gammel mur med noen busker der hundene liker å snuse, forteller Kasia Aarsnes.

Blødninger

Mandag begynte Kira å bli dårlig, og tilstanden forverret seg utover tirsdagen. Onsdag dro de til veterinær Lars Audun Gåsemyr hos Ålesund veterinærvakt i Borgundvegen.

– Han prøve å hjelpe alt han kunne, men torsdag ble hun enda verre. Hun begynte å blø i øyet, og torsdag kunne dyrlegen bekrefte at det var rottegift, forteller Aarsnes, som naturlig er tydelig prega av opplevelsen.

Blokkerer blodkoagulasjon

Rottegift inneholder stoffer som hindrer at blodet levrer seg ved at det viktige vitamin K blokkeres i kroppen. Det vil lett kunne føre til indre blødninger hos dyr, og hvis det går for lang tid før det blir gitt oppkastmiddel eller innsprøyting av vitamin K, vil dyret kunne blø i hjel fra innsiden - eventuelt ved et ytre sår (kilde: nettdyrlegen.com).

– Veterinær Gåsemyr sa at hun hadde indre blødninger og hjerneblødning før det viste på utsida. Tollere er hardføre hunder, og hun var rolig, men pusta tungt og kasta opp blod, forteller Aarsnes.

Med blodmangel følger oksygenmangel, og niåringen hadde tydelige problemer med å puste.

– Klokka elleve torsdag kveld kom dyrlegen kom hjem til meg, det var veldig snil at ham. Jeg vil også gjerne få takke føreren av Ring taxi sin bil nummer 606, som gjerne både kjørte og henta meg selv om jeg hadde med hunden, sier Aarsnes.

Spiste noe

NRK Dagsrevyen tok tidligere denne uka for seg forskere som slår alarm etter funn av rottegift i leverprøver hos én av fem obduserte hunder.

– Kildene kan være vannpytter eller at hund spiser ting, sier professor Lars Moe ved Veterinærhøgskolen til NRK.

Aarsnes tror Kira fikk i seg giften nettopp via noe hun spiste.

– Jeg vet ikke hva det var, men jeg så at hun tygget på noe da jeg forsøkte å dra henne bort fra muren. Så så jeg at hun svelgte, og da var det ikke så mye jeg kunne gjøre, sier Aarsnes, som har sett døde rotter i området tidligere.

Hun frykter at folk legger ut gift åpent med vilje.

– Det var jo for noen år siden at hunder gikk i skogen på Aksla og fikk i seg gift. Det er også veldgi mye søppel i gatene i Ålesund, og hunder snuser og tygger på alt mulig. Jeg skulle ønske folkt tenkte seg mer om, sier Aarsnes.

Nytt regelverk

Miljødirektoratet er i disse dager i avslutningsfasen med å innføre nytt regelverk for å hindre ytterligere spredning av rottegift.

– All omsetning av mus- og rottegift skal være godkjent i henhold til EU-regler som kom for et par år siden. Vi satser på å komme i mål i løpet av 2015, sier seksjonsleder Eli Vike på miljøgiftavdelinga i Miljødirektoratet.

De nye reglene innebærer blant annet at gift i store doser utelukkende skal selges til profesjonelle med godkjent skadedyrssertifikat og skal utendørs bare benyttes i lukkede og værbestandige åtebokser.

Hun presiserer at private fremdeles vil kunne kjøpe mindre pakker med musemiddel til bruk innendørs.

Har vært privat tilgjengelig

Av produktene som finnes der ute per i dag er der fremdeles flere som ikke er godkjente. Det har tidligere ikke vært noen regulering av slike midler.

– Nå godkjenner man ulike virkestoffer etter tur, og det er noen igjen. Men vi nærmer oss, forsikrer Vike.

Hun mener det er realistisk å regne med at hunder som får i seg rottegift har fått tak i åte som eksempelvis kan ligge rundt konteinere med matavfall. Seksjonslederen tror ikke vann kan inneholde så store konsentrasjoner at hunder kan ta alvorlig skade av det.

– Eventuelt kan de ha spist døde mus eller rotter, men det er vel heller aktuelt for villdyr enn husdyr.

Vike mener de nye og strammere restriksjonene vil bidra til at utilsikta forgiftining vil forekomme mer sjelden.

– Det høres veldig bra ut, men jeg håper også det blir mer markering av hvor gift finnes. Det er av og til på takrenner, men ellers lite merking, sier Aarsnes.

Kasia Aarsnes sammen med én av sine to toller retrievere. Foto: Privat
Kira, som de fleste hunder, likte seg godt i graset hvor hun kunne snuse og tisse. Foto: privat
Har du tips om rottegift i naturen?